dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2008Bekiek hele maand 
 
25 febrewary om 15:37
  Weblogstilte bij groat deel fan de Sneker polityk bliëft

Kollega Wim Walda konstatearde ut al earder, ut groatste gedeelte fan de lokale Sneker politike partijen het niks met internet. Nadat ik foarege week un oproep deed an de plaatseleke politisy om te reagearen op de perikelen ( gesoademiter is miskyn un beter woard…) rondom ut beoogde Kultureel Kertier hewwe mar un haanfol lokale bestuurders reageard. Ut CDA-Sneek reageart wel en komt met un kollumnachtege reaksy fan Ger Dikhoff op har eigen site. De PvdA swijgt in alle ( digi- ) talen, terwyl ik nou krekt graach fan dizze minsen hoare wil hoe’t sij over ut één en ander denke. Jim wúden tňch met de burgers in gesprek over aktuele kwesty’s? Of komt ut jim allemaal un bitsje te dicht op’e húd? Ok fan Groen Links gyn reaksy’s, gyn mail en op hun site hearst ok folkomen rust. Utselde laken un pak foar de anders su lúdruchtege SP’ers. De digitale dyk is blykber wat anders as ut Skaapmerkplein. Dęr ferwaaie woarden nňch wel us, op ut internet kan je útspraken nňch us naleze. Klaas Visser en syn FNP-folkje binne blykber noch altyd oan it harsenskrabje en fine gjin tiid om te reagearjen. Sleau is un moai Frys woard nyt Klaas??!! Naast ut CDA binne de VVD wel achter de pee-zee sitten gaan ek hewwe mij un reaksy toemaild, dy’t ik hier delsette mocht.

Lieuwe van der Pol fan de CU over ut Kulturele Kertier

“ Het Centrum van de Kunsten krijgt al gestalte. Op 19 februari werd in de Noorderkerk een begin gemaakt met de verbouwing, waardoor dit gebouw een functie krijgt binnen de voormalige muziekschool. Wij zijn blij met de prominente plaats die dit vormingsinstituut krijgt in de stedelijke omgeving. Vlak naast de bibliotheek worden in de oude schoolgebouwen tussen Kerkgracht, Nauwe Noorderhorne en Oud Kerkhof lokalen ingericht voor het cultureel onderwijs. Duizenden Snekers en bewoners uit de omringende dorpen krijgen daar de kans zich te bekwamen in muziek, dans, drama en beeldende kunsten!
Een theater vormt een onderdeel van de plannen. Waar nu nog het voormalig postkantoor staat, moet over enkele jaren een theater met 600 stoelen verrijzen. Dit is middelgroot en geeft de vele amateurgezelschappen in Sneek straks een podium. Dat daar ook een professionele invulling nodig is, wordt snel duidelijk als je prognoses onder ogen krijgt van de lasten die dit jaarlijks met zich mee brengt. Maar het biedt Sneek ook de kans om een slechtweervoorziening te creëren, waar menige toerist zijn hart kan ophalen. De Sneker Simmer heeft al wel duidelijk gemaakt, dat een dergelijk programma kansen biedt en mensen aan Sneek bindt.
Hoewel wij best moeite hebben met sommige voorstellingen in andere theaters, geeft het geen pas alleen daarom tegen een theater te zijn. Temeer omdat er ons juist veel aan gelegen is dat Snekers zelf podium geschonken wordt. Denk aan Stedelijk muziekkorps, Harmonie en Krite Snits.
Op maandag 18 februari kwamen buurtbewoners uit de wijken rond de Westersingel in de Walrus bij elkaar om stoom af te blazen richting wethouder Hans van den Broek. De discussie verliep daardoor niet op een duidelijke wijze en achteraf kan gesteld worden dat het enige constructieve van die avond de uitspraak van de wethouder was, dat deze avond wat hem betrof een start betekende voor meer gestructureerde gesprekken met omwonenden. Wel krijgt het organiserende buurtcomité de eer dat zij er voor gezorgd hebben dat dit nu ook gaat gebeuren.
Welke grieven kwamen aan de orde? Zorgwekkende verkeersstromen kunnen ingedamd worden, overlast op de Kerkgracht moet nu al bestreden worden en een mogelijke toneeltoren zou misschien wel eens weg gelaten kunnen worden als in ons nieuwe theater met echt innovatieve middelen gewerkt gaat worden. Wij zien deze discussie dan ook verwachtingsvol tegemoet.”

Lieuwe van der Pol


Symen Wybenga

Symen Wybenga fan de plaatseleke VVD geeft earlek toe dat ut públisearen op hun eigen website gyn prioariteit het en dat suks f ’ral te maken het met ut feit dat der gyn webmaster is. Tňch geeft de liberaal an dat hij wel wil reageare en hij doët dat dan ok fia un mailtsje.
Hier Wybenga syn mail. Ut fersoek fan Wybenga om syn Snekers na te kieken lęch ik naast mij del. Dęr respektear ik Wybenga syn poging om ut in ut Snekers te doën feulste feul foar. Su’t Wybenga skreven het, het y ut skreven!


“ Wel Henk,

ik sil un bitsje an dien węnsen tegemoed komme en un kleine reactie géve op ut ferhaaltje yn dyn dagboek van 20 februari. Ut wâr ynderdaad su, dat wy as VVD gien informatie hadden over ut verplaatsen fan ut héle circus fan de veemarkt naar de Westersingel en de Kerkgracht.Alle partijen waren derfoar nog yn de overtúging, dat ut héle complex op de Veemarkt komme sú.
De ironie van ut grapke is dat wij fan dy fernommen hewwe, dat de ferplaatsing plak fine sú. Dat wy gien informatie hewwe súden over de bouw van ut theater klopt dus niet en dat hef ik ook niet seid . Dat wy nog problemen hewwe met de bouw fan ut theater dat is bekend , omdat wy fan miening binne dat de financiering foareerst yn orde wéze mut en dat is nog lang niet foarelkaar. Wy hewwe der gien sin yn om de bevolking van Sneek met un groate schuldenlast op te skepen , dy ’t in fikse lastenverhoging ta gefolg hewwe sil. Ut centrum fan ’e keunsten kin er wat ňns betreft komme en ut liefst yn goed overleg met de bewoaners, om oerbodige oerlast tu foarkommen. Der komt vast un theater yn Sneek en der binne wy ook groat foarstander fan, mar hy mut op een sűne basis financiert wurde.

Symen Wybenga.”

Tňt sufer de reaksy’s. Graach ferwiis ik ok nňch eventsjes naar de site fan de Opregte Sneker, dęr’t Henk Doevendans syn kommentaar op de kwesty geeft. En earlek is earlek Doef is eigenlek un D’66-raadslid sonder plús. Ut braant dizze Sneker folgens mij gewoan in dat hij nyt mear offisjeel hoart wurdt!! Gaan asjeblyft deur met ut plaatsen fan dergeleke logs! En één troast Henk, krije de Snekers nyt dy stadsbestuurders dy’t se ferdiëne?

De meast aktuele foto's fan ut Kultureel Kertier: Sementauto's ride ou ( onder ) en an ( boven ) over de Kerkracht, de bou fan ut fest-je-búze teater in de Noarder is foargoëd los!!