dagboek > overzicht
Dagboek april 2008Bekiek hele maand 
 
1 april om 17:39
  Sneker Simmer Tweedúzend 8


En wear nyt ging Kultureel Kertiermaker Ben van der Knaap ut dak fan ut ouwe pňstkantoar op! Foarech jaar, bij de earste programma-presentasy fan ut Sneker Simmer Festival, wurdde ut um ok al nyt. Toen was ut werklek beestewear. Fanmiddach wearhield un buike de Kultuurbobo fan Sneek derfan om ut evenement op groate hoogte te openen. Toen Van der Knaap an syn openingstoespraak begon, skynde de son...

Wethouwer fan kultuur Hans van den Broek mocht de kulturele kertiermaker helpe bij de presentasy fan de someraktiviteiten. Van den Broek moest eventsjes stevech an de bak, deur un reusachtege groate oranje Sneker Simmer-ballon op te pompen. Kort dęrfoar had Van der Knaap in fogelflucht ut hele programma in anwezechheid fan ut plaatsleke en provinsjale journaille presenteard. Dat programma is wear like ambisieus as foarech jaar.

“ In 2008 zal Sneker Simmer met haar culturele programma opnieuw aanvullend zijn op de Sneekweek. Het culturele aanbod verstevigt het toeristisch recreatief profiel van Sneek als dé water(sport)stad van Nederland en daar aan voorbij. Daarbij zal vermenging van disciplines- amateur en professioneel- en samenwerking opnieuw een van de uitgangspunten zijn. Sneker Simmer blijft - ook in 2008 - een ketting van exclusieve culturele schakels door de zomer heen, met een hoogstaande programmering zonder daarbij hoogdrempelig te willen zijn, toegankelijk voor een groot en breed publiek ”, hield Ben van der Knaap de anwezegen foar.


Un paar evenementen springe der tňch echt wel út. Ut Sneker Simmer Straatteater befoarbeld:

In de week voor de Sneekweek - in de boeggolf als het ware – bundelen we een aantal culturele activiteiten onder de noemer Straattheater.

Optocht

" Op vrijdag 25 juli maakt zich diep in de achterhoek een wel heel bijzondere karavaan aan oude circus- en kermisvoertuigen los. In sukkeldraf zullen zij zich langzaam maar gestaag naar het hoge noorden begeven. De voertuigen zijn gemiddeld al meer dan vijftig jaar oud zijn en vormen een voorbeeld van “levend” cultureel historisch erfgoed. De legendarische verzameling voertuigen is een hommage aan vervlogen tijden. Voor het eerst en enige keer samengebracht in Fryslân en- waar anders dan in Sneek- maar liefst twee dagen als openluchtexpositie te bewonderen.
Op zaterdag 26 juli arriveert de karavaan in Sneek, begeleid door een fanfare van steltlopers, paradijsvogel en andere bijzondere figuren. In de vorm van een bonte stoet gaat het in een optocht door de stad. Zorg dat u langs het traject staat!
Na de zegetocht door Sneek wordt het (tijdelijk) kampement opgeslagen op het Oud kerkhof. Daar kunt u de objecten en hun eigenaren nader bezichtigen. De trotse eigenaren zijn zeker bereid u te laten delen in hun niet te stuiten enthousiasme en passie en vormen daarbij de best denkbare gids. U kunt dan zelf aan den lijve ervaren hoe het ooit is geweest. "

En der komt dit jaar ok wear un Openluchtspektakel op ut parkearplak an de Bňlsertewech:


Openluchtspektakel

" Op woensdagavond 30 juli Close-Act met Pi-Leau op de Bolswarderpoort
Een onovertroffen, niet te missen spektakel. Een meeslepende feeërieke theatrale vertelling met als thema water.
IJsschotsen breken af, de zeespiegel stijgt en de aarde is geheel bedekt met water. Waterscooters, duikers en jagers vechten voor hun bestaan. Tussen dit geweld dreigt de laatste, vredelievende visser ten onder te gaan. Dan doet hij een ontdekking...
Pi-Leau is groots en visueel straattheater dat het publiek letterlijk in beweging brengt. Acteurs en mobiele objecten bewegen dwars door en met het publiek. Zoals de zee vindt de menigte zijn weg om de obstakels in de ruimte.
Pi-Leau is dit jaar ook op de World Expo in Zaragoza in Spanje te zien en dichter bij huis voor Hare Majesteit ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Eemshaven.
Deze zomer aldus nog dichter bij huis - gewoon bij u om de hoek- exclusief voor Fryslân en alleen te zien in Sneek.

Eerdere voorstellingen van Close-Act waren te zien op bepalende internationale straattheaterfestivals in o.a. Canada, Brazilië, Taiwan, Colombia en door heel Europa. De voorstellingen combineren theater, stelten, muziek, vuur, dans, staalconstructies en luchtobjecten en gaan altijd uit van het publiek als speelplek. "

Sneker Simmer Kňlkkňnsert

Foarech jaar was ut mega openluchtkňnsert fan ut NNO met de symfonieën fan Pink Floyd op de Kňlk un énňrm groat súkses. Bęst moeilek om suks te overtreffen, mar met de keuze om Guido’s Orchestra naar Sneek toe te halen skoart Ben van der Knaap seker! Ut Kňlkkňnsert sal op 18 september plakfine

Guido’s Orchestra

" Een symfonisch orkest samengevoegd met een popband vinden elkaar in de muziek.
Afwisselende muziekstijlen met schitterende symfonische-, pop-, dance- en filmmuziek in een combinatie van instrumentale en vocale eigentijdse, romantische muziek. Van een ontroerende vioolromance tot spetterende dance, van een verstillende filmballad tot opzwepende symfo-rock. Dit alles gelardeerd met een overweldigende lichtshow tegen het decor van de waterpoort..
Met het onlangs verschenen album Red Passion markeert Guido’s Orchestra de volgende belangrijke stap naar (inter-)nationaal succes. Deze cd staat al weken onverminderd hoog genoteerd, op dit moment zelfs op nummer 2 van de top 20 van het goed beluisterde radio station Classic FM.
De Twaalf Provinciën Tour ligt in het verlengde van dit succes en Sneker Simmer is er trots op dat Sneek in deze landelijke tournee als enige Friesland vertegenwoordigt.
Naast deze immense nationale tournee dat gepaard gaat met veel televisieoptredens, zal Guido’s Orchestra dit jaar zijn vleugels uitslaan naar andere landen en continenten.
Zo zijn een tour en verschillende televisieoptredens in Duitsland voor 2008 bevestigd en zal de grote interesse vanuit de Verenigde Staten en veel andere landen eerder vroeger, dan later leiden tot optredens. In eigen land zal Guido’s Orchestra dit jaar samen optreden met Lionel Richie in de concertreeks Symphonica in Rosso.
Het Kolkconcert is aldus opnieuw een niet te missen Sneker Simmer evenement waar nog lang over gesproken zal worden! "

Foar alle overigen evenementen sien op de site fan www.snekersimmer.nl

Bij de foto's fan Jan Douwe Gorter: Ben van der Knaap en wethouwer Hans van den Broek bij de presentasy fan de Sneker Simmer agenda.