dagboek > overzicht
Dagboek april 2008Bekiek hele maand 
 
8 april om 19:22
  Oarl˛ch en gyn end

Plakkete met de fier namen fan de oarl˛chsslachtoffers Sneker Bloednacht

Fanm˛rren met myn learlingen naar ut monument foar de gefallenen bij de Groate Kerk weest. Dat doŰn ik dus elk jaar in april/mei. Ik hew fanm˛rren ut geskiedenisferhaal over de Sneker Bloednacht ferteld. Laat un learling letterlek met un finger over de namen fan de fier Sneker oarl˛chslachtoffers gaan. Ik bin dus blij dat dizze plakkete op de muur fan ut monument sit. Ut ferleden kan ik tastbaar make. De groep dy't ik fanm˛rren bij mij had l˙sterde heel intens. Eigenlek ˙tsonderlek goŰd.

Fan ut fersetsmuseum in Liwwarden kreech ik foarege week un krantsje met hierin un opfallend ferhaal. Ut ferhaal is skreven deur Rika Oppewal, dochter fan de in Sneek alom bekende meester Oppewal, un Friese fersetsleider tidens de Tweede Weareldoarl˛ch. Dat ferhaal fan Rika nim ik hier integraal over:

" Mijn vader was hoofd van de basisschool en ik zat bij hem in de klas. Voor 4 mei vertelde hij altijd verhalen over de oorlog. Op een dag vroeg ÚÚn van de leerlingen: " Meester, hebt U wel eens iemand doodgeschoten?" Toen werd het stil in de klas. Helemaal stil. Mijn vader liep naar het raam en keek naar buiten. We voelden allemaal dat hij aan iets dacht maar niemand zei iets. Het was of het helemaal spannend werd in het lokaal. Na een poos draaide hij zich om, keek ons allemaal aan en zei: " Ik vind dat jullie nog te jong zijn om daar over te praten." Ik vond het vreselijk om hierover na te denken maar deed het toch. Zou mijn eigen vader mensen hebben doodgemaakt? Hoe zou dat gegaan zijn? Wie zou hij hebben doodgeschoten?"

Later maakt Rika tekeningen as ferwerking fan de oarl˛ch. Se seit hierover: ' Heel veel jaren later kon ik er nog niet over praten, maar kon ik wel over die spanningen tekenen. Ik heb toen deze drie tekeningen over de oorlog gemaakt. Daarna kon ik er over praten. Over wat ik als kind allemaal heb gevoeld en waar ik bang voor was gewest. Dat praten hielp mij. Na een poosje werd ik 'bevrijd' van de gedachten over de oorlog.'

De tekeningen fan Rika binne in ut fersetsmuseum te sien. Ik fon ut in dy sin bysondere ferhalen, omdat ik meester Oppewal oait interviewd hew en omdat ik de h˙shouding fan de Oppewals ken. Ut bovenstaande doŰt dus blieken dat kyndes fan ouders ( want ok frou Oppewal sat in de illegaliteit ) ˙t ut ferset ok n˛ch ' post-oarlochs angsten ' hewwe. En Rika is fan myn leeftyd, dus tien jaar na de befrijding geboaren!

Aktiviteitenweekend Fersetsmuseum

Fanavend hew ik de hele folder fan ut Fersetsmuseum lezen. Dŕrbij las ik ok n˛ch ut folgende stukje, en dŕr bin ik dan wear minder entűsiast over:

' Activiteitenweekend Tweede Wereldoorlog

Cartoons leren tekenen van Eric Heuvel, rondrijden in oude legervoertuigen en een bijzonder optreden van de Friese zanger Douwe Heeringa. Het zijn zomaar een paar van de bijzondere activiteiten die het Verzetsmuseum presenteert in het weekend van 12 en 13 april. Tijdens het activiteitenweekend staat het hele museum in het teken van de Tweede Wereldoorlog. LEUK VOOR JONG EN OUD.'

Dy laaste sin fyn ik nou nyt bepaald sterk...

Monument oarl˛chsslachtoffers bij de Groate Kerk in Sneek