dagboek > overzicht
Dagboek júly 2008Bekiek hele maand 
 
12 júly om 17:29
 
FEANHOOPFESTIVAL 2008 IS SúPERRRRRRRRRRRRR!!

Carola & Friends

Ut brúsde gisteravend an de oevers fan ut Grietmansrak! Ut dampte in de gigantise tent fan de Feanhoop, nyt fan de rook mar fan ut swit. Wat un prima beslissing het ut fan de rechter weest om dit prachtege plattelaansfeest deurgaan te laten. Kampingeigenaar De Groot mach dan nňch su fúl teugen weze op dit tradisjonele feest, der was gisteravend gyn wanklank te horen. Bauke Algra al sinds jaar en dach anwezech glom dan ok fan trots toen hij ut hele festivalsirkus draaiende sach. “ Dou witst nyt wete hoefeul dit feest foar de lokale befňlking betekent, en ok foar mij hoar! ” Krekt as foarech jaar toen ik backstage bij Normaal was, kon ik dit jaar ok wear achter de koulizen sien, diskear tegare met J. En we waren met rúm tweedúzend anderen in de megagroate tent. Earst un skoft met burgemeester Bert Middel fan Smalingerlaan praten. Un échte rocker, met roots in Groaningen. De man genoat sichtber fan ut hele sfearke. Dęrna un heel skoft met Carola Smit praten. Wat un tňpfrou! Jarenlang de sangeres fan BZN weest en na ut útéénfallen fan de groep nou self met har múzikale frynden Dick Plat ( toetsen, akňrdeon en saksofoan ) en gitarist Jack Stroek live op de bühne. Niks gyn kale kak, gewoan un freeslek aardech mins dat ut hewwe kan dat har jongere dňrpsgenoat en naamgenoat Jan Smit de sterren fan de hemel singt. “ Tuurlijk joh, dat vind ik geweldig. Trouwens het is de taal die ons bint.” Apart om te sien dat Carola nou un kleedkamer dele mut met andere artysten, terwyl Jan Smit un hele unit foar umself het. En ut waren tňch écht de minsen fan BZN dy’t Jan Smit oait ‘ontdekten ’. “ Je wilt niet weten hoeveel jong muzikaal talent er in Volendam omloopt. Het hangt vaak af van hele kleine dingetjes om door te breken. Maar Jan was vanaf het begin dat wij hem hoorden een groot talent.” Gistermňrren wurdde der fan Jan Smit un wassen beeld onthult in Madam Touso, Amsterdam… Tiden hewwe tiden. Uteraard de fraach ok an Carola steld węrom’t sei nou solo deurgaan is. “ Ik vind muziek geweldig, kan er gewoon niet zonder. Het is verslavend om voor publiek op te treden maar soms denk ik wel waarom doe ik mij dit zelf toch aan. Niet dat ik nu de hele dag voor een optreden in de stress ben, maar toch. Alleen als ik optreden moet in Volendam dan heb ik wel last van buikpijn. Laatst moest ik alleen op een botter die in de Volendammer haven lag optreden. Vreselijk, dan giert de adrenaline mij door het lijf hoor! Gelukkig kwam er steeds meer volk op de dijk. Deed ik het blijkbaar toch goed in de ogen van al die kritische Volendammers! ”
Gisteravend deed Carola ut ok goëd, ut públyk was entűsiast en applaus was har deel, al mut earlek seid wurde dat har ouwe BZN-hits ut bęst skoarden bij ut Feanhooppúblyk.

Carola het nňch un soad plezier an optreden foar ut groate públyk.

Nienke út Fryslaan komt der an!!

En dan was der oans eigen Friese Nienke nňch. Let op myn woarden, dat kan un hele groatenien wurde! En wat un fleurege útstraling het dit jong talent út Fryslaan. Go Nienke go!!


Jan Smit is un groat talent!

Bauke Algra en Jan Smit

Ondertussen is Jan Smit dan al op ut terrein. Ik stel mij úteraard strategys op en ut mut al gek lope wil ik nyt met dizze absolúte tňpper in gesprek komme. Ut lukt! “ Ja, ik vind het weer heerlijk om op te treden. Het is allemaal heel erg relatief, dat heb ik de afgelopen tijd wel ervaren.!” ‘ Ook trots op je wassen beeld? ’ “ Jazeker! Alleen is het dan weer zo grappig dat ze het alleen maar over het moedervlekje boven mijn lip hebben. Aan de andere kant ook een groot compliment voor de makers. Het is werkelijk ongelooflijk hoe alles klopt!” ‘Vind je het niet vervelend om met iederéén op de foto te moeten?’ “ O nee hoor, het zou niet goed zijn als de fans het niet wilden. Ik laat het gewoon over mij komen. En op een gegeven moment zeg ik ook ‘ meiden nog ééntje en dan stoppen ’. Heb je nooit problemen!”

Un jonge hoan op ut poadium!

Gisteravend gaat ut ok su. Allemaal jonge meiden en vrouwen in de overgang swerme om Jan Smit heen, dy’t ut inderdaad over um komme laat. En Bauke Algra siet alles tefreden an, hieltyd in de buurt fan ‘ syn ’ artysten. Ut mach hun an niks ontbreke, júst op de Feanhoop nyt.
Ut optreden fan Jan Smit is un lust foar ut ooch. Wat straalt dizze jonge un plezier út, wat het hij un levenslust. Hij dartelt en springt as un jonge hoan over ut poadium, betrekt foortdurend ut públyk bij syn optreden, sterker nňch hij haalt de kleine Tessa op de bühne en singt un duet met har! Na ouloop fan ut dry kertier durende optreden nimt de jonge Volendammer tefreden ouskeid fan syn fans en ferdwynt in de nacht.

Theo sla jut op'e kňp

Wij ferlaten ut terrein ok, sien oans de ogen nňch út hoe’t Fryslaan deurgaat met ut feestfieren op de múzikale klanken fan Diep Triest. Opfallend binne de Theo de Groot T-shirts dy’t deur ut je jeugende públyk droegen wurde. Bij Sla-Jut-Op’e Kňp is ut un drukte fan belang. De Feanhoop is lňs. Gelukkech mar. Bedankt Bauke, Eelke en Luuk!!

Theo, de Feanhoop giet troch !!

Met Jan op'e kyk! Rosanna út Sneek.

En dizze Sneker meiden ok!!

Op naar Volendam.