dagboek > overzicht
Dagboek september 2008Bekiek hele maand 
 
20 september om 11:19
 
Liwwarders kanst niks met!

Aparte lui dy Liwwarders. Un soad gedoënte hew ik nyt met de inwoaners fan ut plak ten noarden fan Sneek. Hew ik ok nyt sufeul ferlet fan. Laat dy animositeit mar moai su bliëve. At ik nyt un útnoadiging krij om naar L. toe te gaan sien se mij dęr nyt. Hoe su aparte lui? Op 15 augustus mocht ik ( en Arno Brok ok ) figureare bij de opening fan Alfred H. Stucki syn tentoanstelling in Galery de Kunstkast un endsje ferderop in de straat. Ut ferhaal fan de Kulturele wipperij tussen Sneek en L. Ik fon ut toen al opfallend dat Derwent Christmas, de stadsdichter fan L. nyt anwezech was. Eén mailtsje was foldoënde om der achter te kommen dat Derwent simpelwech nyt un útnoadiging kregen had. Sterker nňch Derwent skriëft:

“ Ik wist inderdaad ook niets van jouw gedicht, behalve dan dat jij een gedicht voor de opening in Sneek zou schrijven en ik een voor Leeuwarden. Ik wist niet dat de gedichten iets met elkaar te maken moesten hebben. Dat heeft Stucki niet gecommuniceerd naar mij toe.”

Kiek dat fyn ik nou apart. Nou lees ik op de site fan Wim Walda, www.sneek.allesvan.nl , dat fanmiddach dy kulturele wipperij un ferfolch krijt bij galery Dessus. Sien ut persbericht hieronder. Ut aparte is dat ik gyn útnoadiging kregen hew. En ik ferdňm ut om mij self út te noadigen. Dat in ut persbericht staat ‘ dat iedereen van harte welkom is ’ fyn ik moai, mar ik had op syn minst dat persbericht ok eventsjes in myn mailboks had. Ut is dat ik un faste besoeker fan Wim syn site bin, anders had ik ut persbericht noait onder ogen had. Ik foël mij dęrom hearlek frij om fanmiddach lekker te foëtballen. Laat dy Liwwarders tňch smoare. Su dat lucht op. Derwant het mij wel beloofd om un foto te maken fan de happening fanmiddach. En ut fers fan de L. stadsdichter? Rust úteraard un embargo op. En dat respektear ik. Fanavend ňf anders mňrren op dizze site.


" Culturele Copulatie Stucki krijgt vervolg in galerie Dessus

In 2006 verscheen de bundel Poëtisch Leeuwarden, waarin de Sneker stadsdichter Henk van der Veer in zijn vers de Leeuwarder Oldehove een stompe fallus noemde en zei zich thuis te voelen in het stationsgebouw van Leeuwarden, wetende dat er ieder half uur een trein richting Sneek vertrekt. Toen de hierover verbolgen Leeuwarder kunstenaar Alfred H. Stucki te gast was in een radioprogramma van Omrop Fryslân en daar van der Veer trof, was dit aanleiding voor de geboren Leeuwarder Stucki hem uit te dagen tot een poëtisch duel.

Vorige maand was de opening van de C.C. Stucki, oftewel de Culturele Copulatie tussen Sneek en Leeuwarden plaatsvinden in galerie de Kunstkast, Prinses Julianapark 5 te Sneek. Stucki exposeerde hier zijn nieuwste werken van olieverf op doek, geďnspireerd op Friesland en het Friese landschap.
De opening werd verricht door burgemeester en kunstkenner Arno Brok.
Stucki onder anderen bekend van de vervaardigde meubelstucki's; meubels waarin de voetbalschoenen van de Europese kampioen Jong Oranje van vorig jaar verwerkt zijn, zal zijn expositie voortzetten in Galerie Dessus, Slotmakersstraat 5 te Leeuwarden.
Zaterdag 20 september 15.00 uur zal de opening verricht worden door de burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone.

Het antwoord op het vers van Van der Veer zal in september in Leeuwarden in galerie Dessus plaatsvinden, geschreven door de Leeuwarder stadsdichter Derwent Christmas. Stucki hoopt dat deze Culturele Copulatie tussen de Leeuwarder Oldehove-fallus en de vrouwelijke Sneker Waterpoort tot een vruchtbaar einde zal leiden. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis."

Cor het gelyk

Un andere Liwwarder, Cor van der Wal, hew ik nňch wel us digitaal kontakt met. Cor woant al jaren in Groaningen en fraagt mij gister wie of dy Meet en Greet tňch binne. Dy Meet & Greet na ouloop fan ut Kolkkňnsert donderdachavend. Ik hew Cor mar antwoard dat ut stel op ut Groatsaan woant. Flauwekul fanself, Groat-Sneekse-Anstellerij. Hest gelyk Cor, ik sal ut noait wear over Meet and Greet hewwe! Trouwens węrom ston der gyn resęnsy fan ut Kolkkňnsert in de LC? Júst ja, kanst niks met dy lui út Liwwarden. Se hewwe ut LC-regiokantoar in Sneek al opdoekt! Ut is dus écht un LEEUWARDER Courant...

Na ouloop fan ut Kolkkňnsert hew ik gewoan eventsjes met Wendy Kokkelkoren praten, niks gyn Meet and Greet! ( foto Harm Rozenberg )