dagboek > overzicht
Dagboek september 2008Bekiek hele maand 
 
23 september om 17:50
 
Fries Scheepvaart Museum Sneek

Folgende week woënsdach, 1 ňktober sal ik tegare met kyndes fan oans Súderpoartskoal ( foar praktykonderwies ) en kollega Hans Wempe de tentoanstelling ' Seuven fęnsters op de geskiedenis fan Sneek ' opene. Anke Roorda edukatyf metwerkster fan ut museum, en met har nňch un swikje harde werkers, binne druk bezech de tentoanstelling in te richten. Aardech dat Anke diskear de edukatieve tentoanstelling opene laat deur minsen út ut spesjaal onderwies! Jim hore der ongetwifeld nňch mear fan! Hierbij al fast ut persbericht dat op de site fan ut museum staat:

Zeven vensters op de geschiedenis van Sneek

In het najaar van 2008 gonst het van de activiteiten rondom het thema geschiedenis: de VPRO/NPS zendt de serie Verleden van Nederland uit, op 11 oktober begint de week van de geschiedenis en een maand later wordt ook de Canon van de Friese Geschiedenis gepresenteerd. In het Fries Scheepvaart Museum spelen we daar op in met een educatieve tentoonstelling. Door zeven vensters wordt de blik gericht op het ontstaan van de stad Sneek, begonnen als nederzetting in het waterland, op een kruispunt van waterwegen.
De laatste jaren wordt in de herfstperiode een educatieve tentoonstelling georganiseerd. De tentoonstelling wordt gemaakt voor de basisscholen en het onderwerp ervan sluit steeds aan op het thema van de kinderboekenweek. Dit jaar sluit het thema ook aan bij de manifestatie het Verleden van Nederland en de Friese Canon. Door zeven vensters wordt de geschiedenis van Sneek – stad in het waterland – belicht. Het gaat dan om thema’s als: de Romeinse tijd, de terp waarop Sneek ontstond, de handel en het vervoer, de verdedigingswerken, de stedelijke bedrijvigheid en de watersport. Net als de vorige keren wordt het een tentoonstelling waarbij voor kinderen veel te ontdekken valt. Ze gaan op zoek naar Romeinse munten, proeven van Middeleeuws voedsel, ze wegen boter en kaas en spelen aan het eind een spel op een zeilsimulator. In Sneek wordt op de basisscholen namelijk zeilles gegeven. Het thema van de kinderboekenweek is in 2008 Poëzie. Dat thema wordt verweven in de vensters, variërend van de Romeinen die beweerden dat Friezen niet zingen (Frisia non cantat) tot het lied “cafeetje in Sneek” van drs. P.

Dichter Henk van der Veer maakte speciaal voor de tentoonstelling een gedicht over het bordes van het deftige stadhuis van Sneek.


Nňch enkele kaarten foar de Bonte Sneker Avend!

De foarbereidingen foar de Bonte Sneker Avend binne op dit moment ok in folle gang. Foar de try-out foarstelling ( en dęr is écht niks mis met! ) op woęnsdach 1 ňktober ( anfang 19.00 uur ) binne nňch un antal kaarten beskikber. Kaarten bij Willem & Fokkelien van Netten, Julianastraat 22, Sneek. Wie ut earst komt, wie ut earst maalt! Molly en neef Bertus binne ondertussen eventsjes de hort op weest. Der binne altyd paparazzi's dy't op'e loer lęge. Foto is skoaten op Spoar 3!! Frou De Jong had gyn flau benul węr't Bertus en Molly naar toe weest hadden.

De buurlui fan Frou de Jong, Molly & Bertus on toer