dagboek > overzicht
Dagboek november 2008Bekiek hele maand 
 
26 november om 16:49
 
De Sneker Cantorij en St. Nicolaas

“Wat vind je van het idee om zo rond St. Nicolaas een St. Nicolaasconcert te organiseren in de St. Nicolaaskerk van St. Nicolaasga.”, vroeg Nicolaaskenner Sieger Bijsterveld aan Bob Pruiksma. Het klonk de dirigent van de Sneker Cantorij als muziek in de oren. Het resultaat: een aantal nieuwe en totaal verschillende composities rond de figuur van St. Nicolaas, die op vrijdagavond 28 november 2008 om 20.00 uur in premičre gaan in de kerk van St. Nicolaasga.

Het fenomeen St. Nicolaas kent vele facetten. De bisschop van Myra heeft het niet alleen gebracht tot de positie van op één na belangrijkste heilige van de orthodoxe kerken na Maria, maar mag zich eveneens verheugen in een bijna grenzeloos aantal patronaatschappen, die aan hem werden en worden toegeschreven. Zo is hij niet alleen de beschermheilige van de zeevaarders, zodat er in bijna elke havenplaats wel een Nicolaaskerk te vinden is, maar ook van dieven, bakkers, dames van lichte zeden en nog veel meer. Bovendien is hij uiteraard de legendarische kindervriend, die elk jaar de Nederlandse jeugd komt voorzien van het nodige speelgoed.
Geschikt materiaal voor een avond, die de heren Bijsterveld en Pruiksma voor ogen stond was moeilijk te vinden en dus werd gekozen voor een spreekwoordelijk bijltje, waarmee de Sneker Cantorij al eerder had gehakt. Zo hebben dichters en componisten op initiatief van het koor jarenlang nieuwe Friese kerstmuziek doen ontstaan in het kader van het project “Kryst yn Boazum”, een samenwerkingsverband tussen Cantorij, de kerk van Bozum en Omrop Fryslân. Voor het project “Sűnder Mis” werden gedichten, waarin Friese dichters reflecteerden op de teksten van de vaste delen van de mis, getoonzet door drie Friese en drie buitenlandse componisten, waarmee de Cantorij reeds eerder had samengewerkt.
Voor het St. Nicolaasproject is de hulp ingeroepen van de dichters Jan Dotinga, Berber van der Geest, Benny Holtrop, Anny de Jong, Folkert Verbeek en Cor Waringa. Hun teksten over de verschillende facetten van St. Nicolaas zijn op muziek gezet door Frits Haaze, Jan de Jong, Wim van Ligtenberg, Jitze Nicolai, Johan de With en Bob Pruiksma zelf. En het resultaat mag er zijn: een serie nieuwe composities, die pogen aan de verschillende kanten van St. Nicolaas recht te doen, van bloedserieus tot en met bijna frivool.

Tijdens de voorstelling, die inclusief een pauze twee uur gaat duren, wordt er niet alleen gemusiceerd, maar brengen de verschillende dichters nog andere gedichten of anekdotes en worden de verbindende gesproken door Sieger Bijsterveld, zodat elke aanwezige na afloop op de hoogte zou kunnen zijn van alles, wat een doorsnee Nederlander van St. Nicolaas zou moeten weten.
Het programma, waaraan ook wordt meegewerkt door de hoorniste Nynke Klijn Hesselink en de organist/pianist Frits Haaze wordt eveneens uitgevoerd op zaterdag 29 in de St. Nicolaaskerk van Cornjum, op zondag 30 november in de Nicolaaskerk van Stavoren en op maandag 1 december in de St. Martinus aan de Singel te Sneek. Van het laatste concert maakt Omrop Fryslân opnames.
Alle concerten beginnen om 20.00 uur en de entreeprijs bedraagt € 7,50 behalve voor het concert in Cornjum, daar is de entreeprijs € 8,50.
Alle deelnemers wensen alle toehoorders een wel heel bijzondere Sinterklaasavond.