dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2009Bekiek hele maand 
 
20 jannewary om 19:17
 
Praktykonderwys in Egmond a/z

Ruwe stormen moge woeden...( ehhh teambuilding! )

Krekt teruch út Egmond an see dęr’t we twee dagen met de samenwerkende Sneker praktykskoalen an ut brainstňrmen ( = freeslek fakjargon ) weest hewwe. At alles un bitsje metsit krúpe we na de herstfakaansy 2009 onder één dak ( in ut foarmalege Friese Poort gebou an de Brédyk ). Dat is nyt sumar eventjes un ferhúzing, dęr gaat heel wat denkwerk an foarou . Dat hewwe we gister en fandaach deen, en fan denken wurde je lekker moëd. Ik bin nyt fan plan hier op dit plak un ferslach fan de Tweedaagse te geven. Wel un antal moaie útspraken dy’t ik gistermiddach tidens un lezing fan onderwysgoeroe Alex van Emst noteard hew. Bonbňntsjes út onderwyslaan:

- “ Je moet aan een kind niet vragen ‘ wat zullen we eens gaan doen? ’ Dat is vragen om moeilijkheden, het is hetzelfde als melken van droge koeien. Je moet een fruitschaal klaar zetten, vol met verschillende soorten fruit waar ze vanaf kunnen nemen.”
- “ We moeten niks met z’n allen. Als er één op tegen is, heb je al met veto te maken. Dan krijg je van die verhalen over de zwakste schakel in een ketting. Je moet dus geen ketting willen maken. We moeten het willen met velen!”
- “ Tiger Woods sloeg eens een ‘ hole in one ’ waarna een journalist hem vroeg of het nu kwam omdat hij geluk had of dat hij deze prestatie bereikte door veel te trainen. Woods antwoordde: ‘ Het is geluk en hoe vaker je het doet, hoe meer geluk je hebt.”
- “ Het leven wordt vooruit geleefd en achteraf begrepen ”, maar zo mooi kan ik ze niet bedenken deze komt van Kierkegaard ! ”
- “ Je krijgt nog een fraaie wijsheid die hopelijk ook voor jullie onderwijs van toepassing is. ‘ Iedereen zei dat het niet kon. Toen kwam er iemand binnen, die niet wist dat het niet kon. En deed het!’ Hij is van Epicteus. Aljeblieft, je mag hem hebben, doe er wat mee !”
- “ Je weet vooraf niet wat je kan leren. Je weet wel wat je gaat doen. Na de actie weet je wat je geleerd hebt! ”

En dizze anekdoate fan Alex van Emst as ouslúter. “ Ik kwam eens op school waar het nu niet bepaald uitdagend en spannend was. Terwijl de meester druk aan het woord was en de kinderen verveeld toehoorden vroeg ik een jongen op de achterste bank wat hij van school vond. De jonge antwoordde: “ als dit een club was dan ging ik eraf! ”

Onderwysfenomeen Alex van Emst ( links ) met kollega's an ut woard.