dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2009Bekiek hele maand 
 
29 jannewary om 20:27
  Blogge om ut leven!

Su dęr wa’k al wear. Un kuierke deur de stad maakt, kouwe neus hoar! Foetballen gaat ut weekend fast nyt deur. Gisteravend wel, mar dat was ok in de warme spňrthal fan Genemúden. We hadden mar presys genoech speulers, en dat breekt je bij saalfoetbal gegarandeard op. De ruststaan was 1 – 3 en we ferlieze de partij met…ehh… 13 – 3 !!! Wat mij fan dizze avend bijbliëft is ut kňrte tňchtje op’e fearpont over ut Swarte Water. Wat un dústernis op dat kouwe swarte water!

Ramsey & Tsead

Ramsey Nasr ( foto: Maurice Boyer, NRC )

Op’e autoradio, ter hoogte fan Meppel hoare ik gisteravend dat nyt Tsead Bruinja, mar Ramsey Nasr ( 35 )de nieuwe Dichter des Vaderlands wurden is. “Kudt !” sei ik lúdop. “ Węr hest ut over?” seiden myn maten. Nou ja laat mar. Fan harte eks-stadsdichter fan Antwerpen! Het nou al dat kampanjefoeren fan Tsead Bruinja om’e nocht weest? Nee, natuurlek nyt, ik gaan der fan út dat Tsead al dy moaie plannen dy’t hij het ok sonder de titel fan Dichter des Vaderlands ten útfoer brengt. Eventjes slokke Tsead en der wear plat foar, dy Ramsey is beslist gyn minne dichter en dou hest tenslotte ok fierdúzend stemmen fergaard. Bist foar mij beslist gyn mindere dichter as twee dagen leden.


Nijs

Alle dagen krij ik fan ferskillende kanten mailtsjes om ‘ nijs ’ op myn site te públisearen. Soms doën ik dat, soms nyt. Soms stuur ik ‘nijs ’ deur naar befrynde sjoernalisten. Ik laat jim fandaach mar eventjes leze wat foar persberichten ik in de mailboks kreech.

De Diken naam samenwerkende praktijkscholen

‘ De Diken ’, is de naam voor de samenwerkende praktijkscholen in Sneek. Als alles meezit gaan de openbare en christelijke Praktijkscholen uit Sneek in oktober a.s. verder onder één dak. Op dit moment wordt het voormalige Friese Poort gebouw aan de Simmerdyk helemaal gerenoveerd voor de komst van het Praktijkonderwijs. Volgens directeur Harmen Jansma staat de naam ‘ De Diken ’ als een dijk. “ De omliggende straten hebben iets met dyk en de naam staat ook voor bescherming. Maar een dijk biedt ook uitzicht op de toekomst.
‘ De Diken ’ staat voor ‘wegen’ die ergens naar toe leiden. Jongeren toe leiden naar hun toekomstige plaats in onze samenleving. ‘ De Diken ’ biedt ruimte voor meer. ”

Rick Steur, voorzitter van het College van Bestuur van het Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Fryslân en Betske Salverda, hoofd onderwijs, welzijn, sport & cultuur en bestuursmanager van het openbaar onderwijs Sneek (Odyssee), snijden de feesttaart van ‘ De Diken ’ aan .

Fryske Boek

Achterkant Boekewikegeskink 2009

De Stichting It Fryske Boek bestiet dit jier 75 jier. Dat jubileum sil it hiele jier troch yn alle aktiviteiten fan de stichting te fernimmen węze. It begjint mei de Fryske Boekewiken dy’t fan 21 febrewaris oant en mei 8 maart holden wurde. Dy perioade set útein mei it Boekefeest op 21 febrewaris yn de Harmonie te Ljouwert. It tema fan de Fryske Boekewiken 2009 is Feestlift. In tapaslik tema om’t it nei 75 jier promoasje-aktiviteiten foar de Fryske literatuer tiid is foar in feest. Mar tagelyk wurdt oan de takomst tocht!

Yn de Fryske Boekewiken wurdt by oankeap fan in Frysk boek in Boekewikegeskink kado jűn.
Yn ferbân mei it jubileum hie It Fryske Boek dęr in ferhalewedstriid foar útskreaun. Ut de ynstjoerings binne, troch in deskundige sjuery, de fjouwer moaiste ferhalen keazen. De skriuwers binne noch anonym om’t tusken 21 febrewaris en 23 maart de lęzers riede kinne fan wa’t de ferhalen binne. Dęrnei wurde de winners fan de skriuwwedstriid en de lęzerspriisfraach bekendmakke.
Skriuwers, muzikanten en in akteur sille fierder op 25 plakken yn de provinsje literęre optredens fersoargje, meast yn bibleteken. It binne diskear bysűndere programs nei oanlieding fan nije útjeften dęr’t likegoed fiksje as non-fiksje by sit. In program oer de natoer bygelyks om it boek fan Karst Berkenbosch: Banjeren, hinne of oer de Fryske kanon dęr’t de einredakteur Goffe Jensma en akteur Freark Smink oan meiwurkje. Fierder ha jonge en âldere skriuwers yn gearwurking in program gearstald oer űnderwerpen as de Alvestędetocht, Fryslân űnder wetter en de Fryske histoarje. Op de lęste dei fan de boekewiken, 8 maart, kin op fertoan fan it Frysk Boekewikegeskink frij reizge wurde yn bus en trein troch hiel Fryslân en in part fan Grins. Underweis is mei it boekewikegeskink koarting mooglik yn ferskate restaurants en musea.
Mear ynformaasje oer alle boekewike-aktiviteiten is te finen op www.fryskeboek.nl .


Sneek Promotion

Februari = Sneek Elfstedenmaand

2009 Elfstedenjaar in Friesland
Op 15 januari 2009 is het precies 100 jaar geleden dat de Vereniging ‘Friesche Elf Steden’ werd opgericht. De vereniging en haar Elfstedentocht is de afgelopen jaar honderd jaar uitgegroeid tot een begrip en daar horen feestelijkheden bij. Elke maand staat er een andere stad / deel van de route centraal. In februari is het de beurt van Sneek in combinatie met de gemeentes Boarnsterhim / Littenseradiel.

In Sneek zijn de activiteiten al mondjesmaat begonnen maar het accent ligt in de week van 22 februari t/m 28 februari. Op 15 februari zal de officiele overdracht plaatsvinden vanuit de Elfstedenvereniging Leeuwarden aan de burgermeesters van de 3 "eerste” gemeentes: Sneek, Littenseradiel en Boarnsterhim. Op zondag 1 maart geeft Sneek het stokje van de elfstedenjubileumactiviteiten over aan de gemeente Wymbritseradiel die in maart de activiteiten geprogrammeerd heeft staan.
Programma activiteiten
24 jan t/m 28 feb: Vereniging Historisch Sneek expositie herinneringen aan 100 jaar elfstedentochten elfstedentocht.

31 jan t/m 21 maart: Tentoonstelling 11 stedentocht in het Fries Scheepvaart Museum

5 t/m 28 februari: Schilderijenexpositie 'IJskoude passie' over 13 elfstedenhelden in de Bibliotheek Sneek.

9 februari: lezing van Hielke Speerstra in het Fries Scheepvaart Museum (reeds volgeboekt).

14 t/m 22 februari voorjaarsvakantie: kinderactiviteiten in het 11 steden thema in het Fries Scheepvaart Museum

15 februari: 14.00 uur Officiële overdracht vanuit de Elfstedenvereniging Leeuwarden aan de burgermeesters van de 3 "eerste” gemeentes: Sneek/Littenseradiel en Boarnsterhim bij het Weidermerhout voorafgaand aan de Winterkuier van Littenseradiel en Boarnsterhim die daar om 16.00 uur start.
22 februari: 14.00 uur - 20.00 uur ELFSTEDEN JUBILEUMFEEST
Muziekfeest met oa Syb vd Ploeg, Piter Wilkens, Maaike Schuurmans, Rients Gratama in een grote feesttent op het Flexaterrein/Houkeslootpromenade. Gratis toegankelijk (op basis van in- en uitloop, vol is vol). Het programma elfsteden jubileumfeest:
14.00 uur - 16.30 uur: Matinee programma
Het programma start met een akoestisch optreden met Syb van der Ploeg. Hierna wordt een overzicht van verschillende Elfstedenfilms vertoond. Deze film laat de prachtige oude beelden en de winnaars van de gereden Elfstedentochten zien. Na de film vertelt Hylke Speerstra verschillende ijsverhalen. Bizarre gebeurtenissen, prachtige verhalen, vertelt door dé schrijver van Friesland. Hylke Speerstra heeft in opdracht van De Vereniging De Friesche Elf Steden een Elfstedenboek geschreven “De Koude Kruistocht”.
Als afsluiting van het matineeprogramma wordt er een compilatie van de Kindermusical
“Rintje op Redens” opgevoerd. Kinderliedjes, geschreven door Syb van der Ploeg, over de
levensloop van Rintje Ritsma, worden gezongen op het grote podium. De liedjes worden
met beelden en teksten ondersteund waardoor het gehele publiek (pakes en beppes met
kleinkinderen) mee kan zingen!
16.30 uur – 20.00 uur Winter- en Simmertime
Plaatselijke helden zullen een bijdrage leveren aan het programma samen met Syb & Band. In Sneek zal dat in ieder geval het Stedelijk Muziekkorps zijn. Daarnaast vindt er een optreden plaats van het Rayonhoofdenkoor. Iedere maand is er ook een unieke bijdrage van Elfstedenhelden en Elfstedenwinnaars maar dat blijft per stad nog een verrassing. Als afsluiting van de feestavond: een reünie van Simmertime! Artiesten zoals Rients Gratama, Maaike Schuurmans, Piter Wilkens en De Kast zullen samen optreden.
25 februari: 20.00 uur lezing van Hylke Speerstra in de Bibliotheek Sneek met Winterferhalen: proaza en poëzij.

26 februari: 20.15 uur Publiekspremičre van de film IJskoude passie over 100 jaar elfstedentocht (kaartverkoop via Theater Sneek)

27 februari: 18.00-21.00 uur Culinaire 11 stedenroute in 11 horecagelegenheden door centrum Sneek. Na afloop is er een Aprčs Ski Contest in de Walrus.
Kaarten a € 29,95 (voor 11 gangen/tapas) vooraf te verkrijgen via De Irish Pub, De Wijnberg, Onder de Linden en De Walrus. Op deze kaart staat in welk restaurant je start. De start voor alle deelnemers is om 18.00 uur. Je verblijft 20 minuten per horeca-ambiance.

27 februari: 21.30 uur Aprčs Ski Contest met ‘t Dakkeraf in de Walrus.
28 februari: 11.00 - 16.00 uur IJSSCULPTURENFESTIVAL op Schaapmarktplein, Eierbrug en de Markstraat. Het evenement is gratis toegankelijk en bestaat uit o.a.
11 IJssculptuur demonstraties (3 grote, 8 kleinere) in het thema van Sneek en de elfstedentocht / IJssculptuur workshops (doorlopend, gratis) / Muntjes uit ijs hakken voor kinderen (onder verantwoordelijkheid ouders) / foto maken 'alsof je bent ingevroren in een ijsblok'.

28 februari: 20.15 uur Premičre Musical It Sil Heve in Theater Sneek (reeds volgeboekt).


Teater Sneek

Fool Koller


Koller in Theater Sneek:

Hippopotomonstrosesquipedaliofobie angst voor lange woorden

Na het overweldigende succes van Fool Koller, zowel in Nederland, België als op het Edinburgh Festival Fringe 2008, brengt de unieke theaterpersoonlijkheid Koller een nieuwe show die op zaterdag 7 februari te zien is in Theater Sneek.
Met zijn fysiek woordeloos cabaret is Koller een buitenbeentje in de Nederlandse stand-up en cabaretwereld. Hij wordt vergeleken met Mr. Bean en zijn voorstellingen zouden geďnspireerd zijn door Waardenberg en De Jong.
Geen van deze vergelijkingen doen Koller recht. Koller is vooral Koller. Hij is niet maatschappijkritisch, hij is menskritisch. Hij registreert het alledaagse leven: de stuntelende mens, schoon in zijn hoogstpersoonlijke maar universeel herkenbare tragikomedie.
"Mijn inspiratie komt steevast vanuit beweging en dat schuilt vaak in kleine details", aldus Koller.
Onder begeleiding van Peter de Jong (Maxi van Mini) vervaagt Koller weer op cartooneske wijze de scheidslijn tussen tragiek en hilariteit. Er is geen ander lijf zo elastisch als dat van Koller en zijn mimiek is nu al legendarisch.
Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar via de website www.theatersneek.nl of via de VVV.

Derwent Christmas

Het laatste stadsgedicht van Derwent Christmas, stadsdichter Leeuwarden.


Spookstad

ik slenter met mijn laatste licht
door de stegen van de stad
het is zo stil hier onder de mensen
zo onverwacht en ongezellig
ik hoor hen zwijgend mij verwensen
zie ingetrokken oren en ruggen
waar geen ruggen horen

het is zo stil hier tussen de stenen
alleen boven mij verschijnt de nacht
en onder mij zuigt het moeras
gelaten aan mijn onderbenen
ik ben niet bang, maar kan
hen zien: de bleekheid woekert
en wil mij het licht ontnemen

het is zo stil hier binnen de stegen
vanachter de besmette ruiten wordt
naar mij gekeken: ik ben de gast die ik niet ken
de fantomen zien mij heel bewust
niet zitten en ik kijk zeker niet naar hen