dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2009Bekiek hele maand 
 
28 febrewary om 10:16
 
Sneker Kulinŕre Elfstedent˛cht groat s˙kses





At ut an de ˛rganisatoren fan Stichting Uit in Sneek leit, komt der folgend jaar un tweede edisy fan de kulinŕre Elfstedent˛cht. ô De lŕste freed yn febrewaris liket my in geskikte dei ta om soks opĺe nij te dwaan, ö su liet bestuurslid Anne Wind fan Onder de Linden wete. Ok foarsitter Jan van Omme, ˙tbater fan de Ierse Pub, was laaiend entűsiast over ut kulinŕre festijn: ô Ut is grandioas!ö

En ik kan nyt anders sŕge dat beide horekaondernimmers fertolke wat wij as ervaringsdeskundegen gisteravend metmaakten. Un hearlek ontspannen t˛cht langs 11 Sneker horekagelegenheden dyĺt stuk foar stuk hun beste kulinŕre beentje foarsetten. Un ferslach.

Tegare met Janneke hew ik oupraten om met Stoffel B. en Tom H. de t˛cht te doŰn. We wachte mekaar op ut Groatsaan op. Op oans startkaart staat ĺt Vaticaan as earste op it menu. Els P., direkteur fan de Sneker VVV wacht op har Jan dyĺt de kaarten th˙s lŕge laten het. Els sk˙ft as notoire swartrider bij oans an tafel.





Sjoerd Schot: suks wille je nyt misse!

De patron fan ĺt Vaticaan, Sjoerd Schot, is krekt teruch ˙t de Joe Es Ee. Ondanks un jetlagje wil hij ut evenement nyt misse. De br˙nferbrande horekaman ontfangt oans gastfrij. We krije un hearlek stukje Sneker flees ( Ĺ fan slager Anne de Vries ĺ ) foarskoateld. Rollade met knolselderij. At dit ut foarspel fan de avend is dan staat oans n˛ch wat te wachten. Ondertussen is Jan ok binnen, met ut swit opĺe k˛p dat wel. We gaan met syn sessen ferder naar De Verandering, ˙teraard met un handtekening fan de Paus op oans deelnimmerskaartsje.





Ergens in ut halfd˙ster fan De Verandering swaait Symon oans ˙t.

In De Verandering likke we oans de fingers ou at we ut paddestoŰltaartsje met tomaat, morzarella en oregano naar binnenwerkt hewwe. Bysonder smaakfol. Ut meiske dat oans bedient mach ok ut stempel sette. Se doŰt dit op un hele sjarmante manier: ô Het stempel is 4 kear zo groot als het kaartje, zal ik hem er maar op rammen?! ö Dou ramst mar raak kyn, we hewwe hearlek eten. Midden in de saak, fanachter de tap swaait eigenaar Symon oans frolek toe.





Rob Hopster, jong en dynamys en prima gasthear: su'n jonge gunne je alle s˙kses!

We lope un fijf min˙tsje deur de regen en opene de deur bij Nieuw Hanenburg. Gastfrij as hij is staat de jonge ˙tbater fan ut etablissement, Rob Hopster, oans al op te wachten. Hij is druk bezech om ferskillende gerechten klaar te maken. Der sitte ok genoech nyt-Elfsteden eters in de saak. Wat un s˙per entűsiaste kearel is dy Rob t˛ch. Hij set oans Wentelteefjes fan Frys s˙kerbroad foar, met ies en eventjes later serveart hij der eigenhandech selfmaakte slachroom bij. Un Juttersbitter foar wie der sin in het.





Lache bij Texas!

Op naar de Texas Steak. Gang is alles. We sitte n˛ch mar amper ˛f we krije un halve sparerib en un amuze inkl˙syf Frysk Flachje. ô Het gaat hier om het vlees hŔ ö, seit Jan met overd˙delek Groanings aksent. Het witte plastik f˛rkje werkt un bitsje op de lachspieren.





Berend: reklame maken voor de Sneker horeka!

Berend fan Grieks restaurant Zorba staat oans al op te wachten as wij om eksakt 19.40 de drempel fan syn restaurant overstappe. Lamskabab, Zigares en Giros ( gyn flau benul ˛f ik dizze Griekse spesialiteiten wel goŰd skriŰf ) krije we fan dizze Sneker horeka-ondernimmer. ô Je krijgt vanavond de kans om je eigen zaak te profileren. Het gaat me niet om uit de kosten te komen maar ik wil puur reclame voor mijn keuken makenö, su laat Berend mij wete. Hij slaagt der r˙mskoats in. Wear teruch naar de Marktstraat.





Hotel De Wijnberg

Bij Hotel de Wijnberg staat de deur open. Gambaĺs in maskaponesaus, sjampijontjses en oliven in un moai klein p˛tsje magge we leech lepele. We doŰn ut graach. Ik drink der un waterke bij, ut mut nyt un s˙perij wurde nou?!





Koek en Sopy bij de Ierse Pub

Bij de Irish Pub staat un heuse Koek en Sopy. Jan van Omme pakt goed ˙t. Nadat we stempeld hewwe krije we un Bearinneburg fan de Weduwe Joustra. En wat heel aardech en orizjineel is, un Noodrantsoen fan dyselde Weduwe. Wie sin het an glŘhwein en/˛f un stukje koek kan hier ok terecht.





Leny Wind-Bolhuis het un heuse stempelp˛st in har restaurant.

Op naar Onder de Linden. Dit restaurant ferdiŰnt wat mij betreft tegare met de Ierse Pub de orizjinaliteitspries. Der is un Úchte stempelp˛st met dŕrop ut menu: Suurkoalstamp˛tsje omwikkelt met katenspek, un stukje rookwurst en un glaaske witte wyn. Ut smaakt foartreffelek. Leny set tr˛ts de stempels. Hier wil un mins wel wear us teruchkomme.





Arjen Rusticus: fanm˛rren swommen se n˛ch!

Na un paar stappen gaan we de Walrus binnen. Ut is onfoarstelber hoe druk dat dit restaurant ut het. Ut sit der werklek stamp en de stampfol. Gelukkech is der plak foar de kulinŕre lopers reserveard. Bas Hollenberg en Arjen Rusticus staan oans al lachend op te wachten. Un ploegje Ĺwaarm mielrindersĺ dat oans foar is geeft un waarsk˙wing. ô Jim mutte om de fingers denke ö. En inderdaad ut gerecht dat de Walrus oans foartovert slaat alles: un rikke iel! Bij ut anskouwen fan dizze delikatesse loopt mij ut water om de moan. Fanm˛rren swom y n˛ch, nou leit de paling op myn b˛rd. Nee, ik bin gyn fegetarieŰr. Ik peuzel ut beestje met genoegen op.





Sineze karakters as stempel

Dan naar Sing King Ling. De bediening fan ut ouste Sneker Sinees Restaurant is as altyd fleurech en op skik. Fine ut ok helemaal nyt erch dat ik de loempiaĺs, de kypfleugeltjes ( ô dy binne Úcht lekker jong ö, laat Stuf mij wete )en andere Sineze gerechten staan laat. Geef mij mar un bakje Sineze tee, dŕr swemt ut palinkje even later in. Ik mut der trouwens nyt an denke hoeĺt ut dŕr fan binnen allemaal ˙tsiet.





De hele ploech op p˛rtret: ut is ok un sosjaal gebeuren ( nou ja...) su'n Kulinŕre Elfstedent˛cht

Ut laaste kulinŕre pleisterplak dat we andoŰn is De Lachende Koe: It giet oan, staat der op ut skoalb˛rd. We krije mosterdsoep met stukjes salm. Oans earste kulinŕre Elfstedent˛cht sit der op. We gaan met de hele ploech naar de Walrus dŕrĺt de band ô T'Dakkerraf ö un soarte fan aprŔs ski fers˛rgd.





T'Dakkerraf in de Walrus

Ik skat dat dŕr su'n 100 fan de 200 deelnimmers op oukomme. Fraach nyt hoeĺt ut kan, mar ik staan ok n˛ch op de daansfloer te swingen. De kaloriŰn fliŰge der al wear ou. Even na ut middennachtelek uur gaan we foldaan naar h˙s. Ut het un prachtavend weest. We hewwe oans earste Elfstedent˛cht der op sitten! Spitech dat ik gyn bewys hew, nou ja de fotoĺs en un folle stempelkaart dan.





Dy andere burgemeester fan Sneek ontfangt oans an de finish!