dagboek > overzicht
Dagboek maart 2009Bekiek hele maand 
 
17 maart om 17:29
 
Sneekology


Hier ut folledege Persbericht Sneekology su as wij dat gister naar de media maild hewwe:

CURSUS SNEEKOLOGY GAAT LOS!

SNEEK- Op 2 april gaat de cursus Sneekology van start, een initiatief van PvdA-raadslid Ömer Kaya. Het doel van de cursus is om (oud-) Snekers en nieuwe Snekers de mogelijkheid te bieden om meer te weten te komen over hun stad, de Sneker taal en cultuur. Sneekology is een gratis cursus voor iedereen die affiniteit heeft met de waterpoortstad. Bij afronding van de cursus mag een cursist zichzelf een ware Sneekoloog noemen.

Ömer Kaya heeft met stadsdichter Henk van der Veer hard gewerkt aan de invulling van het voorlopige programma. Het initiatief is al enthousiast ontvangen door andere Snekers die ook spontaan hun medewerking toegezegd hebben. “ De definitieve cursus zal wellicht uitgebreider zijn, maar we willen nu eerst kijken wat de mogelijke leerpunten zijn”, aldus initiatiefnemer Kaya. Inmiddels heeft de Vereniging Historisch Sneek ook al zijn hulp aangeboden voor een deel van het programma.
De cursus zal eerst aan een diverse groep worden aangeboden. Door een gemęleerd gezelschap aan de cursus te laten deelnemen denken Kaya en Van der Veer een gezonde start te maken. “ We kunnen zo leren waar de verdere wensen van cursisten liggen, ” zeggen de Snekers. Er zal eerst plaats zijn voor maximaal 15 cursisten. De cursus zal uit de volgende onderdelen bestaan: Sneker skoanheid in hout en stien, Sneker spňrt in de spňtlights, Sneker taal en skrift, Kultureel evenement bijwoane.

Opgave en info te verkrijgen door een mailtje te sturen naar cursussneek@live.nl

Symboal en trňts fan Sneek: de Waterpoart ( Foto Jos Kroon )

En su as ik gister beloofde, hierbij ut programma fan de Kusrsus Sneekology. De datums fan de bijéénkomsten binne 2, 9, 16, 23 april, 14, 28 mei en 6 júny. Hierbij ut programma-oversicht:

I. Sneker skoanheid in hout en stien

Besoek an un tweetal monumenten in de stad onder leiding fan un deskundege.

2 April: Stadhúsbesichteging o.l.f. Hans Koppen en besoek an de Weduwe Joustra met as gastfrou Heleen Sonnenberg.

9 April: We gaan de Waterpoart in met stadsgids ( en Waterpoarter ! ) Harm Rozenberg + Frys Skeepfaartmuseum dęr't direkteur Meindert Seffinga de gasthear weze sal.

II. Sneker taal en Skrift

16 April: Un inleiding over ut stadsfrys, deur Reitze Jonkman met optredens fan twee Sneker skriëvers.

23 April: Skriëve in ut Snekers o.l.f. Henk van der Veer

III. Sneker Spňrt in de spňtlights

14 Mei: Besichting fan ut LSC-kompleks Liwwarderwech m.m.f. de foarsitter fan LSC 1890. Wurdt ouslúten met un life interview fan Sneker tňpspňrter, in ut restaurant fan LSC.

IV. Boattňcht deur de Sneker grachten

28 Mei: Johannes de Wit is oans skipper

V. Kultureel evenement in de stad besoeke

Begin júny: Nňch un ferrassing!