dagboek > overzicht
Dagboek maart 2009Bekiek hele maand 
 
19 maart om 18:00
 
Donderjagen in grazige weiden

Ypy Zysling ( foargroan ), Thessa van Limburg en Dennis Dronkers tidens de rippetisy.

Gisteravend, na ut saalfoetballen ( 9 – 2 winst, mar wel as coach…), nňch eventjes bij un rippetisy fan de David-musical Donderjagen in grazige weiden weest. Wat un stuk entűsiasme bij un hele groate groep minsen. Wat un stuk spanning mar ok gedrevenheid bij de regisseuses en de múzikale leider. Moaiste opmerking dy’t ik gisteravend hoarde kwam fan assistent-regisseuze Thessa van Limburg: “ Wil je de kauwgom eventjes uit je mond doen, dat konden ze in de tijd van David nog niet hoor…!”
Hierbij ut interview dat ik earder met regisseuze Ypy Zysling en de musical stuurgroepleden Mettelina Baarda en Jelbert Kramer had.

" Vraag een doorsnee protestant om een bekende psalm te noemen en hij of zij zal antwoorden: Psalm 23, de Heer is mijn Herder. En een beetje Calvinist weet dan ook nog meteen te zeggen dat de bekendste regel uit die psalm is ‘ Hij zal mij geleiden naar grazige weiden ’. Het zou een prachtige titel kunnen zijn van een bijbelse musical. Regisseuse Ypy Zysling liet zich er in ieder geval door inspireren. Echter de titel die zij bedacht voor de musical die op 26, 27 en 28 maart door zo’n 100 Snekers in de Zuiderkerk gezongen en gespeeld gaat worden kreeg een eigenzinniger naam: ‘ Donderjagen in grazige weiden! ’

Ypy Zysling, Jelbert Kramer en Mettelina Baarda van de stuurgroep zijn zo vlak voor de premičre razend enthousiast over de eigen musical productie. “ We zijn al vanaf september bezig en half oktober hebben we twee audities gehad, waaruit een bont gezelschap aan acteurs en koorleden werd geselecteerd ”, vertelt ouderlinge Mettelina Baarda. Dat het instuderen, elke vrijdagavond en zaterdagmorgen wordt er druk geoefend, van de musical voor veel plezier zorgt staat buiten kijf. Jelbert Kramer geeft aan dat er ook nog zo iets als een missie is. “ De kerk moet niet alleen naar binnen toe gericht zijn, maar zeker ook naar buiten toe. Binnen de kerkgemeenschap vormt zo’n musical gemeenschapzin. De ramen open zetten, van binnenuit de kerk een injectie geven. Tegelijkertijd haal je mensen van buiten de kerkmuren naar binnen die met een verfrissende blik tegen de dingen aan kijken. Dat geldt zeker voor creatieve geesten als Ypy en Dennis Dronkers die de muzikale leiding heeft, maar ook voor Eppie Dam,” aldus Kramer.

Múzikaal leider Dennis Dronkers

Eppie Dam

Met het noemen van de naam van dichter en tekstschrijver Eppie Dam wordt Ypy Zysling helemaal enthousiast. Zysling: “ Eppie was zo gedreven, hij heeft maar liefst 20 verzen speciaal voor deze musical geschreven. Ik hoefde hem maar een vraag voor te leggen of hij ging aan het werk. Je kunt alles uit schrijven, maar je kunt ook heel veel emotie en gebeurtenissen in een lied verwerken. Het verhaal zit in de liedjes. In musicals zie je vaak dat het eerst gespeeld wordt en daarna wat beleefd is opnieuw bezongen. Hier gaat het verhaal door in de liedjes. Dat is wat Eppie heeft gedaan.” Mettelina is ook lovend over de verzen van Balkster Eppie Dam maar ook over de melodieën die Dennis Dronkers er bij gecomponeerd heeft. “ Ieder lied heeft zo zijn eigen sfeer qua tekst en muziek, het is allemaal zo speels. Dat de spelers tekst en muziek vol overgave spelen is de grote verdienste van Ypy en Dennis die enorm veel tijd in deze musical gestoken hebben”, vult Mettelina aan. “ En vergeet ook niet al het werk dat mijn assistente en steun en toeverlaat Thessa van Limburg gedaan heeft ”, wil Ypy nog gezegd hebben.

Karel Eykman

Ypy Zysling heeft het script over David, want over deze bijbelse figuur gaat het in de musical, geschreven nadat ze het gelijknamige boek van Karel Eykman intensief gelezen had. Ypy Zysling: “ Het boek dat Eykman over David geschreven heeft laat zich lezen als een soort jongensboek. David is een heel groot verhaal met veel moord en doodslag. Wat Karel Eykman doet is het leven van David met al zijn facetten uit pakken, hij beschrijft wel de veldslagen maar het is niet de hoofdmoot. De bijbel belicht minder de menselijke aspecten van David dan in het verhaal van Eykman. Die lijn van Karel heb ik bij het schrijven vastgehouden, maar uiteraard lagen hier ook verschillende bijbels op tafel. Ik dacht soms wel wat ben ik toch aan het donderjagen met David. Vandaar de titel.” Eykman heeft al toegezegd om de musical bij te wonen.

De rol van Eppie Dam en het boek van Karel Eykman worden door het trio geprezen, maar ook achter de schermen van het muziekspektakel is de laatste maanden hard gewerkt. De kledingmakers, de schminkers, de décorbouwers, de cateraars en natuurlijk het kostersechtpaar zijn van eminent belang voor het welslagen van de productie. Gelukkig zijn veel mensen actief die drie jaar geleden tijdens de musical Jozef & Dina al veel ervaring opdeden. De geestdrift is weer net zo groot als toen laten de drie musicalliefhebbers weten. “ We weten nu trouwens wat ons te wachten staat ”, geeft Baarda aan als verschil tussen de twee musicalproducties.


Dat de musical actueel is, wordt misschien het best geďllustreerd door het feit dat er zelfs fotoshoots in de Irish Pub en op het stadhuis van Sneek genomen zijn. Maar daar wil het trio verder niets over kwijt. “ Dat moeten de mensen zelf maar bekijken tijdens één van de vier voorstellingen ”, zeggen ze geheimzinnig. Wel geven ze hiermee aan dat de musical ook beslist een jeugdig publiek en ook zeker buiten- en randkerkelijken zal aanspreken.
Kaarten voor de musical zijn telefonisch te bestellen bij Mettelina Baarda, 0515 559113 of via e-mail: musicaldavidsneek@gmail.com "

Jelbert Kramer ( hier op argyffoto met frou en dochters ) tegare met Mettelina Baarda anjagers fan ut hele spul