dagboek > overzicht
Dagboek april 2009Bekiek hele maand 
 
13 april om 16:18
 
Lodeizen in Sneek

In Leiden is un muurfers fan Hans Lodeizen anbrocht, prachtech inisjatyf, sú ok wel wat foar Sneek weze: fersen onder bruchdekken ! Sal tňch us met kultuurwethouwer Hans van den Broek om dat al feul langer levende idee tňt realiteit te brengen.

Folgende week is ut su fer, dan sal Jesse Dorrestijn hier bij oans thús ' Lodeizen ' singe. Ik bin mij ondertussen al un bitsje an ut inlezen. Wil úteraard wel wete wie't ik over de floer krij. Google is the best:

Hans Lodeizen (1924-1950), groeide op in een welvarend gezin in Wassenaar. Via zijn ouders leerde hij de literatuur kennen – een dichter als J.C. Bloem kwam in het ouderlijk huis geregeld over de vloer. Na een verblijf in Amerika waar hij een jaar lang biologie studeerde en een mislukte poging te aarden in een baantje dat zijn vader voor hem geregeld had, voltooide hij een dichtbundel die in 1950 zou verschijnen onder de titel Het innerlijk behang. Lodeizen was toen al ziek: hij had leukemie en stierf in een ziekenhuis in Lausanne, 26 jaar oud. Zijn korte leven heeft voor een belangrijk deel in het teken gestaan van het zoeken naar identiteit, het aanvaarden van zijn homoseksualiteit en het verlangen ooit werkelijk een dichter te worden.

In november 2007 verscheen Hans Lodeizen. Biografie door Koen Hilberdink. Naar aanleiding daarvan is tevens zijn Verzamelde gedichten opnieuw uitgegeven als hardcover.
Het innerlijk behang (1950)
Verzamelde gedichten (2007)

Sal mňrren ut onderstaande boek bij Boekhannel Van der Velde hale.