dagboek > overzicht
Dagboek mei 2009Bekiek hele maand 
 
19 mei om 19:39
  Súpermoai Teater an ut Water in Sneek: wat un allure!!

Bin sukrekt eventjes op ut Waltaplein in de Markstraat weest. Dęr is fanmiddach ut ontwerp fan ut nije Sneker teater presenteard. Jim kanne hieronder ut persbericht leze, mar earst myn eigen indrukken. Toen ik in desember de nieuwjaarskaart fan Sneker Simmer/ Theater Sneek kreech had ik al su yts fan WAUWWWW! Ik moest toen denke an ut Operagebou in Sydney. Fanavend krech ik ut der súver warm fan toen ik ooch in ooch met ut nieuwe ontwerp stond. Wat un PRONKJE! Ut earste wat mij opfiel is de majestieuse teatertoren, as un KROAN-juweel torent dy letterlek boven ut imposante gebou út. As tweede wat mij futdaleks opfiel is ut grillege lijnespel, inderdaad myn gedachten gingen werom naar Barcelona dęr't ik ok un soad moaie arsjitektuur bewonderde. Dy asosjasy met Sydney, Barcelona blykt nyt su freemd te wezen. Sien hieronder foar info in ut persbericht. Wat ok heel opfallend is de transparante gevel: wat sal dat aansens moai weze op un súterege novemberavend, as ut licht fanút ut teatergebou straalt! Dit teater het un allure om groats op te wezen. Mňrren mar los met de bouwerij. Want ut geld is rond seit wethouwer Hans van den Broek.

De ingang fan ut nieuwe teater


" De gemeente Sneek heeft uit vijf ontwerpen een keuze gemaakt voor het nieuwe theater in Sneek. De keus is gevallen op het ontwerp van het gerenommeerde Amsterdamse, architectenbureau Alberts & Van Huut. Geďnspireerd door de omgeving is een spannend gebouw bedacht dat zich naadloos voegt in de karakteristieke Stationsbuurt.

Boven de grillig gevormde transparante voorgevel bolt het met bomen, struiken en bloemen begroeide dak op. De verrassend vormgegeven toneeltoren daarachter volgt zoveel mogelijk het natuurlijke lijnenspel van de bebouwing in de omgeving.

Het zoveel mogelijk in de omgeving inpassen van gebouwen door gebruik te maken van de grillige aan de natuur ontleende vormen is de kracht van dit architectenbureau. Met hun ontwerpen voor onder andere het hoofdkantoor voor de Gasunie in Groningen en het gebouw van ING in Amsterdam hebben de architecten van dit bureau de organische architectuur in Nederland op de kaart gezet.

Deze stroming is rond 1900 ontstaan en tot de belangrijkste aanhangers ervan behoren architecten als Louis Sullivan, Antoni Gaudi, Rudolf Steiner, Frank Lloyd Wright en Alvar Salto. Bekende gebouwen die volgens dit principe zijn ontworpen zijn onder andere het Operagebouw in Sydney, het Guggenheim museum in New York en de kathedraal Sagrada Familia in Barcelona.

De kern van deze stijl is dat architectuur niet alleen functioneel moet zijn, maar ook het gevoel moet aanspreken en de geest moet verrijken. Een filosofie die uitstekend past bij een theaterontwerp dat uiteindelijk moet uitmonden in een gebouw vol van verwondering en verbeelding, waar de fantasie wordt geprikkeld en de creativiteit wordt gestimuleerd.

Het begrip duurzaamheid is een belangrijk onderdeel binnen de filosofie van deze architectonische stroming. Ook daar is in het ontwerp van het theater in Sneek maximaal rekening mee gehouden. Er wordt uitgegaan van zoveel mogelijk natuurlijke materialen als glas, hout en baksteen. De bouwkosten voor het nieuwe theater zijn door architectenbureau geraamd op bijna € 8 miljoen.

Het Theater Sneek maakt deel uit van het project Cultureel Kwartier, dat bestaat uit de realisatie van een cultureel complex in de oude stadskern van Sneek. Behalve het theater maken het centrum voor de kunsten en het poppodium ook deel uit van dit complex dat aan beide zijden van de Westersingel wordt gerealiseerd. Het project wordt mede gefinancierd door de provincie Fryslân door middel van provinciale co-financiering en een A7-Convenantsbijdrage. "

Wethouwer Jan Bargboer geeft entűsiast tekst en útlech over ut nieuwe teatergebou.