dagboek > overzicht
Dagboek júly 2009Bekiek hele maand 
 
20 júly om 15:08
  Boat fan't jaar: Prima keus!!

Sneek Promotion benoemt Palingaak Kornelis Ykes II tot boot van het jaar 2009 !

Sneek Promotion heeft de 55 ton zware Korneliske Ykes II benoemd tot boot van het jaar 2009. Het feit dat deze palingaak dit jaar te water is gelaten en meer dan 100 jaar geleden een enorme palingindustrie in Zuidwest Friesland kende en daarmee een belangrijke cultuurhistorische plaats inneemt voor Zuidwest Friesland is voor het bestuur van Sneek Promotion reden geweest tot deze eervolle benoeming. De Palingaak Kornelis Ykes II zal meevaren in de Vlootschouw bij de opening van de Sneekweek op vrijdag 31 juli.

Met de komst van de Korneliske Ykes II is er weer een houten koopvaardijschip met zeebrief in de vaart, het enige dat Nederland rijk is. Dit imposante schip zal als charterschip een bijzondere plaats gaan innemen in de rijke geschiedenis van ronde en platbodemschepen. Van de Korneliske Ykes bestonden geen bouwtekeningen en aan de hand van historische documenten is deze originele palingaak geconstrueerd. Tijdens de jarenlange bouw van deze replica is gewerkt door vrijwilligers en leerlingen van diverse houtbewerkingsopleidingen. In het Friesch Scheepvaart Museum in Sneek zijn modellen te bezichtigen van palingaken, net als schilderijen over de palinghandel en het bedrijfsarchief van de firma Visser, palinghandelaren te Heeg.

De originele palingaak Heeg werd in 1868 in Heeg gebouwd. Het schip voer voor het kantoor Heeg. In 1935 werd De Heeg uit de vaart gehaald en in 1946 te Makkum gesloopt. De palingaak Korneliske Ykes werd in 1872 gebouwd in Joure. Het schip voer aanvankelijk onder de naam Vrouw Dieuwke voor het kantoor Gaastmeer. Dat kantoor verkocht in 1898 de schepen aan het kantoor Heeg. De Vrouw Dieuwke werd toen herdoopt in Korneliske Ykes. Het kantoor Heeg verkocht het schip in 1935. Via Dokkum kwam het schip in Groningen terecht, daar werd het in 1970 gesloopt.


EIGEN WEBSTEK FLOATSKOU SNEEK: www.vlootschouwsneek.nl in de lucht


Sneek Promotion heeft een nieuwe website in de lucht: www.vlootschouwsneek.nl. De site www.vlootschouwsneek.nl laat het programma van de avond zien, impressies van voorgaande jaren door middel van foto’s en video’s, schetst de historie en promoot ook de logo’s van de Vrienden van de Sneekweek. Deze stichting heeft tot doel om met het Sneker bedrijfsleven zorg te dragen voor voldoende financieel draagvlak om een mooie opening van de Sneekweek te realiseren zonder dat er grote sponsoren met naam en toenaam aan de vlootschouw verbonden worden.

De Sneekweek is inmiddels het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en de Vlootschouw Sneek is daaraan sinds 1974 verbonden. De vlootschouw is een traditioneel onderdeel geworden van de opening van de Sneekweek en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Voor het volledige programma van deze avond en actuele informatie kan men terecht op www.vlootschouwsneek.nl.