dagboek > overzicht
Dagboek júly 2009Bekiek hele maand 
 
29 júly om 20:04
 
Seker Cor van der Wal is ok un Sneker!

Fanmňrren un bakje koffy bij dichter Cor van der Wal dronken. Van der Wal woant sinds kňrt in Sneek, nadat hij jaren syn thús in Groaningen had. Dizze dichter is één fan de kaanshewwers foar de Gysbert Japikspries 2009. Nňch eventjes geduld hewwe, dan sal bekend maakt wurde wie't dizze belangrykste Friese literęre pries in de wacht slepe sal. Ik hew al fast un paar literęr histoarise foto's fan Cor van der Wal maakt. Hierbij.

Cor van der Wal op ut stasjon fan Sneek

Straatfestival

Mňrren is in ut sentrum fan de stad ut Straatfestival. Nyt over ut wear in sitte, want dat komt allemaal goëd. Of nyt.. Over ut programma maak ik mij helemaal gyn sorgen, dat siet der behoarlek gelikt út. Hierbij nňch mar us ut persbericht:

“ Cultuur opsnuiven in het centrum van Sneek ”

Het centrum van Sneek is één groot cultureel podium tijdens het derde Sneker Simmer Straattheater. Dit onderdeel van de Sneker Simmer Zomerevenementen wordt gehouden op donderdag 30 juli a.s. Vanaf 12 uur tot in de late avond zijn er vele internationale en nationale straattheateracts te zien op fraaie locaties in de binnenstad. En dat alles met het thema “cultuur op de keien”.

Dit jaar wordt er nog voordat de Sneekweek begint al gezeild in Sneek. Maar dan door de straten…
Piraten van de toekomst zeilen met bizarre en kunstzinnige voertuigen door de binnenstad op zoek naar alles van waarde. Hun begrip van waarde is ruim. Dus houdt uw kinderen thuis en sluit deuren en ramen voor deze Wastelanders!

Meer ongeregeld, dolkomisch volk fietst op een vier meter lange tandem rond. Als ‘t Brabants Fietsharmonisch Orkest afstapt volgt met veel bombarie een hilarische slapstickact of haalt men halsbrekende acrobatische muzikale toeren uit.

Het publiek kan weer even bij komen met een shiatsu-massage voor het Sneker gemeentehuis of door het meezingen op straat met het smartlappenkoor VanLieverlee uit Brabant.
En daarna weer achter de Ganzenfanfare aan richting Marco Bonisimo met zijn o.a. zijn voetbalact, naar het schaars en spannend geklede Skate Naked uit Groot-Brittannië, of naar de locatie Suupmarkt om Le Bo Trio, de trampolineacrobaten uit België, te aanschouwen of één van de vele andere bijzondere acts.

Katrein Kunst wil met haar onverwachtse ideeën uit haar reiskoffertje kinderen kennis laten maken met kunst. En vooral dan ook: kunst van- en op de straat! Deze excentrieke dame zou de kinderen wel eens helemaal op het verkeerde pad kunnen brengen. Misschien krijgt Sneek er aan het einde van de dag wel een heel fraai kunstwerk bij, wie weet…

Een wel heel ander koffertje, dat van Martin Forget uit Canada, heeft ook zo zijn eigenzinnige plannen. De organisatie nodigt u graag uit om Martin een handje te komen helpen, maar stelt zich niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen.


Big Rory komt voor ons uit Schotland en is al dertig jaar steltloper. Deze grote geliefde deugniet maakt een ommetje door Sneek met zijn balorige bastaard Ochie. Uiteindelijk wordt het een totale verwarring als deze straathond met amoureuze plannen komt, tegen lantaarnpalen plast en waar al niet meer… Big Rory probeert nog de chaos op de keien enigszins onder controle te krijgen. Kijkt u zelf of hem dat lukt…

De Sneker Simmer Straattheater dag wordt in de avond afgesloten door Duo Musa met een vurige limbo act, een zes meter hoge stoelendans en een trapeze-act. Cirque du Soleil is de inspiratiebron voor dit fraaie uitgedoste circusduo uit Groningen.

‘Last but not least’: graag nodigen we u uit een filmpje te bekijken in een wel hele bijzondere bioscoop: een oude Daf 33. Nu eindelijk de kans om te leren omgaan met ‘het pientere pookje’ en sta versteld van deze intieme ervaring in een stukje Nederlandse autocultuur op vier wielen.