dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2009Bekiek hele maand 
 
25 augustus om 18:42
 
Meksikaanse gryp: knorknorknorknorknor!

" Na ut plasse haanwasse!! "

Ut skoaljaar 2009-2010 is nou écht los, teminsten bij oans. Folgens mij hew ik wear un hele aardege groep. Ut is de earste dagen altyd eventjes wenne en outaste fan twee kanten. Reken mar dat heel wat fan dy stoere púbers der wel un bitsje teugen an sien om naar de ' groate skoal ' toe te mutten. At der in de loop fan dit jaar wear opfallende dingen binne, laat ik ut jim ( altyd met toestemming fan de kyndes! ) wete. Fandaach kregen alle kids, en nyt allienech bij oans op skoal, un opfallende brief met. Un skriëven fan ut ministeary fan fňlksgesondheid in ferbaan met ut foarkommen mar ok herkennen fan de Meksikaanse gryp. At één begint te knorren mutte je loof ik oppasse... Dizze briëf krije al myn onderwyskollega's:

Beste collega,

In Nederland krijgen steeds meer mensen de Nieuwe Influenza A (H1N1), ook wel ‘Mexicaanse griep’ genoemd. Via deze email willen we je informeren over de stappen die wij hebben genomen en zullen nemen om de verspreiding van de griep zoveel mogelijk te beperken.

Welke maatregelen neemt de school om verspreiding te beperken?

·Alle ouders/verzorgers ontvangen een informatiebrief over wat deze griep is en wat te doen als de griep geconstateerd wordt. In de bijlage treft je de brief en het leaflet aan die de ouders krijgen of hebben gekregen.

·Met de schoonmaak worden aanvullende afspraken gemaakt over de schoonmaak.

·Wij zorgen voor desinfecterende zeep.


Wat kun jij doen in de klas?

·Het is belangrijk om voldoende te ventileren. Hou daarom de ramen in je lokaal open tijdens de les en hou na de les ook de deur open, zodat de lucht in je lokaal zo fris mogelijk blijft.

·Zie erop toe dat de leerlingen in de klas hoesten of niezen in de holte van de elleboog of in een papieren zakdoekje of laat ze hun handen ontsmetten.

·Heb je het vermoeden dat een leerling wel eens ziek zou kunnen zijn, stuur hem of haar dan naar huis. Zorg ervoor dat de leerling zich eerst bij de conciërge meldt voordat hij of zij naar huis gaat.

Wat kun je zelf doen?

·Hou zelf de hygiëneregels in acht en vraag anderen dit ook te doen.

·Heb je griepverschijnselen, (koorts en luchtwegklachten zoals hoesten) meld je dan ziek bij je direct leidinggevende en blijf thuis. Vermeld welke klachten je hebt. Kom pas weer op het werk als de klachten verdwenen zijn. Griep is besmettelijk vanaf het moment dat je griepverschijnselen krijgt tot 10 dagen na het begin van deze verschijnselen. Overleg met je leidinggevende of je thuis kunt werken en wat je dan kunt doen, mits je je daartoe in staat voelt.


Wat zijn de klachten die passen bij de nieuwe griep?

Griep begint meestal plotseling. De ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en moeheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week. Hierna kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer volledig hersteld voelt. Een infectie met het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus lijkt op de ‘gewone’ griep. De meest opvallende verschijnselen van de nieuwe griep zijn luchtwegproblemen, zoals hoesten, én koorts (de lichaamstemperatuur is 38,0°C of hoger). Naast deze symptomen komt diarree vaker voor dan bij de gewone griep.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de ‘Mexicaanse griep’? Lees dan de bijgevoegde informatie of kijk op www.grieppandemie.nl Dit is een website met informatie die door het ministerie van VWS en het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld.

Wij vertrouwen erop dat wij je hiermee van dienst zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

A.E. Brunekreeft MPM

Voorzitter College van Bestuur