dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2009Bekiek hele maand 
 
13 ňktober om 19:26
 
Dirk

Foarech jaar kwam ut boek ‘ Rinsma State van Sytzama tot Scheringa ’út. Ik der sukrekt wear us in lezen. De útgave, ferskenen bij PENN Communicatie in Liwwarden, gaat over ut landhús Rinsma State in Driesum. Ut bútenhús is nou besit fan Dirk & Baukje Scheringa – De Vries. In ut boek wurdt nyt allienech de geskiedenis fan de state beskreven mar is ok un útgebreid interview met de Scheringa’s opnommen. Leek mij wel aktueel om út dat fraachgesprek ( interviewer Fokko Bosker ) un haanfol sitaten te sitearen.

“ Scheringa zou schuldenproblemen bij sociaal zwakkeren en lagere inkomensgroepen onverantwoord aanwakkeren. Der gelijke aantijgingen raken een gevoelige snaar, vooral omdat hij zich toch ook graag spiegelt aan zijn grootvader, die het opnam voor de sociaal zwakkeren. De ondernemer doet de kritiek dan ook vooral af als een imagoprobleem. ‘ Als het waar is wat er allemaal over me wordt geroepen, zou ik het me aantrekken. Maar het klopt niet en dat ga ik ook duidelijk maken.’ ”

“ ‘ Ik voel me voor honderd procent gereformeerd, ook al ben ik lid van het CDA.’ Hij laat zich er graag op voorstaan. Mocht hij ooit voor een post in een kabinet met het CDA worden gevraagd, dan zegt hij niet direct nee, zo heeft hij in de media al laten weten. Verder bouwen aan het Nederland dat hem voor ogen staat lijkt hem een uitdagende klus. Wat hem betreft gaat er een flinke bezem door de ambtenarij en bureaucratische regelgeving. ‘Die ambitie heeft te maken met dingen beter willen maken, ook voor anderen. Daar ben ik heel gepassioneerd in.’”

“Hij ( = Scheringa, hvdv ) prijst zich gelukkig met zijn keuze voor bekwame voetbalcoaches en topbestuurders. ‘Louis van Gaal maakt de jongens waarmee hij werkt ook beter. Ik heb een neus voor goede dingen. Als je bekwame mensen om je heen verzamelt, word je zelf ook sterker.’”

“ Scheringa bezit de gave om zich ogenschijnlijk met gemak aan te passen aan zijn omgeving en deze vervolgens naar zijn hand te zetten. Zonder dikdoenerij zegt hij als dienstplichtig soldaat bij de geneeskundige dienst in die tijd al als gelijkwaardige mee te hebben gepraat met de artsen. ‘Dat verbaasde me, want zoveel vorropleiding had ik niet. Brede ontwikkeling dank ik ook aan mijn tijd bij de Friese afdeling van de jongerengroep van het CNV.’”

“ In wat je doet moet je eerlijk zijn, correct.”

Tňt sufer ut boek met ut bysondere interview. Fraach mij dizze dagen wel af hoe't ut nou met al dy Almaarders is dy't nňch nyt un half jaar leden foar AZ-preses Dirk út hun dak gingen!

Ut interview met Dirk Scheringa wurdde op 23 september 2008 útsonden en is maakt deur Walter de Wit.