dagboek > overzicht
Dagboek november 2009Bekiek hele maand 
 
23 november om 17:34
 
Allemaal aardech nieuws





De earste werkdach fan de week was ok un échte werkdach. Fanmňrren daadwerklek met de ferhúzerij begonnen. Beleach-brekend-werk om der mar us un Frisisme teugen an te goaien. De folpakte ferhúsdoazen fanút ut lokaal naar de hal tille. Blik op oneindech, ferstaan op nul. Bin nou al benieuwd hoe't we der frijdach foar staan. Mut goëd komme at de soep fan Annejet su lekker bliëft!





Nieuwe partijen in race foar Hotel Ozinga





Fanmiddach in ut Radiofoarum op Omrop Fryslân was myn nieuwsitem Hotel Ozinga. Su at de saken der nou foar staan is Woaningstichting De Wieren, de eigenaar fan ut Hotel, in onderhandeling met fier partijen over de toekomst fan de Stadsherberg. Foar ut restaurearde pand binne nňch twee út de maatskappeleke weareld en twee kommersjele bedriëven in de race. Ik hoop nňch altyd stikem op un learwerkprojekt. Ut interieur fan ut fermaarde etablisement sal at de nieuwe eigenaar bekend is, ok onder hannen nommen wurde.

Nieuw boek over Sneker auteur Anne Wadman ( 1919-1997 )





Fan ut Frys literęr front ut folgende persbericht:

Grimmig eerlijk. Anne Wadman en het probleem van de Friese literatuur

Hoe is het om een beroemde schrijver te zijn in een minderheidtaal? Het leven van Anne Wadman (1919-1997) biedt een antwoord op die vraag. Hij was een sleutelfiguur in een van de belangrijkste bloeiperiodes van de Friese literatuur, de jaren 1945-1963.

In dit dissertatieonderzoek van Joke Corporaal staat het schrijverschap centraal van een van de belangrijkste naoorlogse Friese schrijvers, Anne Wadman (1919-1997). Wadman wordt gevolgd vanaf 1935, het jaar waarin hij als vijftienjarige kennismaakt met de Friese beweging, tot 1963, het jaar waarin hij besluit dat hij liever geen schrijver is dan een schrijver die alleen in de Friese wereld iets voorstelt.

De periode 1945-1963 wordt algemeen gezien als die waarin de Friese literatuur geëmancipeerd is. Er ontstonden in deze tijd twee literaire circuits: één voor ‘bewegingsliteratuur’, literatuur waarin het traditionele beeld van Friesland centraal staat en ge(re)produceerd wordt, en één voor ‘moderne literatuur’: literatuur die qua thematiek niet afwijkt van literatuur elders in Europa. Anne Wadman heeft dit proces mede mogelijk gemaakt. Hij was de meest felle pleitbezorger van Friese literatuur ‘van Europees peil’ – oftewel, literatuur die ook buiten Friesland gezien kon worden. Anders dan men zou verwachten, stemden de ontwikkelingen hemzelf echter allerminst tevreden.

Aan de hand van veelal ongepubliceerd materiaal zoals dagboeken en meer dan tweeduizend brieven uit de periode 1935-1963 worden de literaire kringen rondom Anne Wadman in kaart gebracht. Veel conflicten, maar ook hechte vriendschappen passeren daarbij de revue. De Friese literaire ontwikkelingen worden van nabij gevolgd en afgezet tegen die in het grotere Nederlandse taalgebied.

Curriculum Vitae Joke Corporaal

Joke Corporaal (1979) promoveert donderdag 3 december 2009 op haar proefschrift: “Grimmig eerlijk, Anne Wadman en het probleem van de Friese literatuur”. Ze verrichtte haar onderzoek aan de Fryske Akademy te Leeuwarden en de Faculteit der Letteren van de RUG. Corporaal promoveert tot doctor in de letteren bij prof.dr. G.Th. Jensma. Haar proefschrift verschijnt bij uitgeverij Afűk in Leeuwarden.

Publiciteit

Naar aanleiding van de verschijning wordt op 29 november op Nederland 2 om 14.00 uur een documentaire over Wadman uitgezonden. Op 12 december opent het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar in Leeuwarden een tentoonstelling over het leven en werk van de schrijver.

Boekgegevens
Joke Corporaal, Grimmig eerlijk, Anne Wadman en het probleem van de Friese literatuur
Uitvoering: paperback, full colour
ISBN: 978 90 6273 818 2