dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2010Bekiek hele maand 
 
5 jannewary om 17:13
 
BRINTA-GEMEENTE

Nee, ik had nňch noait fan ut woard hoord, laat staan dat ik de betekenis der fan ken. Mar ut skynt su te wezen dat un gemeente dęr’t noait un soad an de haan is dat dy deur kenners andúden wurdt met de term BRINTA-GEMEENTE! Wel un moai woard anders, mar ut slaat seker nyt op Sneek. En al helemaal nyt op de nieuwe fúzygemeente in de Súdwsthoek dy’t folgend jaar op de kaart staat. Opfallend dat de prachtútspraak fan burgemeester Arno Brok ut syn nieuwjaarstoespraak fan gister ( “ Als inwoner van een gemeente is het helemaal niet belangrijk waar je vandaan komt, maar het is veel belangrijker waar je naar toe wil ! ” ) niet in de LC teruch te finen is. Wel un kop ‘ Fusiegemeente start in guur klimaat ’ boven un stukje over dyselde nieuwjaarsspeech. Oké ik sien alles deur un rôze bril at ut om Sneek gaat en de LC het te min ooch foar fraaie útspraken. Salle we ut dęr mar op houwe?!

BURGEMEESTER BROK BESTE POLITIKUS 2009

Fan de site fan de gemeente Sneek pikte ik sukrekt ut folgende bericht. Ja, ik hew der gyn problemen met om goëd nieuws te ferspreiden. Echt nyt!

" Burgemeester drs. A.A.M. Brok van de gemeente Sneek is door de luisteraars van Omrop Fryslân uitgeroepen tot de ' bęste Fryske politikus fan 2009 '. De luisteraars konden vandaag via de website van de Omrop stemmen op hun favoriete politicus. Vooral het gegeven dat de burgemeester als niet-Fries het Fries heeft geleerd en zich bovendien heeft ingezet voor het promoten van de taal is voor veel mensen de reden geweest om op hem te stemmen. Het Friese CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma en het onlangs overleden Leeuwarder raadslid Hendrik ten Hoeve kregen eveneens veel stemmen.”

HOE DICHTER BIJ DORDT...

Nou’t syn fertrek naar Dordt anstaande is, is ut miskyn wel eventjes aardech om de anstaande burgemeester fan Dordt un leske lokale Dordtse poëzy te geven. ‘ Hoe dichter bij Dordt hoe rottiger het wordt ’ is un bekend regel dy’t de Brok ongetwifeld al feul faker hoord het. Mar ut is slechts de earste regel fan un ferske :

Hoe dichter bij Dordt
Hoe rotter het wordt
Maar ben je eenmaal binnen
Dan kan de pret beginnen

Der is ok un fariant dy’t su is:

Tiel is niet viel
(Zalt)Bommel is rommel
en hoe dichter bij Dordt
hoe rotter het wordt.

Ut ferske stamt ut de laanbou en slaat op de hieltyd minder wurdende kwaliteit fan de boaiem dy’t bij Dordt dus nyt su goëd skynt te wezen. Nou su earst mar.