dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2010Bekiek hele maand 
 
6 jannewary om 17:43
 
OUDE NOZEM nieuwe dichtbundel fan Daan de Ligt

" Voâh Henk v/d Veâh gabbâh in Sneik " dizze opdracht fan de Haagse Stadsdichter Daan de Ligt staat foarin in de bundel Oude Nozem dy't ik fandaach út ' de mooie stad achter de duinen ' kreech. Un prachtbundel, Daan syn fijfde ondertussen. We maile al moai wat jaren, mar hewwe mekaar nňch noait life sien en tňch is der de klik. Sterker nňch we hewwe un heel soad poëtise raakflakken, Daan en ik. Ut titelfers fan Daan syn nieuwste bundel is su:

Oude nozem


ach, oude Haagse nozem op je Puch
een helm verhult je wilde grijze haren
je vrienden kwamen langzaam tot bedaren
het is alsof de tijd jou oversloeg

nog dikwijls stop je bij die oude kroeg
en denkt terug aan glorierijke jaren
er klonk muziek van vrijgevochten snaren
je was er altijd zat, maar nooit genoeg

je staat daar maar, verzonken in getuur
de verveloze deur laat niet meer hopen
verval is met de dagen meegekropen
er hangt, vergeefs, een bord: te koop, te huur

dan scheur je weg, de gashendel gaat open
verstijfde handen aan een rijzig stuur

Kiek met sukke poëzy hew ik wel wat, ut is herkenning, ut is helder en jaja ut is nostalgys as de pest! Ja, nostalgys, nou én?!

In één fan myn fersen, skriëf ik ok over de Puch. Paul van Goor maakte der oait un moaie poster fan, dy't ok as ansichtkaarten útgeven binne.

Dizze info over Daan de Ligt hew ik ferder nňch foar jim:

Korte Inhoud Oude Nozem

'Oude nozem' is de vijfde dichtbundel van de hand van Daan de Ligt. Eerder verschenen de bundels 'Vijftig', 'Ligtvoetig', 'Den Haag in gedichten en stadsgezichten' en 'Vlammende gedichten'. Daan de Ligt heeft inmiddels een bepaalde reputatie opgebouwd met het schrijven van light verse, in deze bundel komt dit genre echter niet voor. Met 'Oude nozem' wil de dichter ook eens zijn andere kant belichten. De gedichten die in deze bundel zijn opgenomen verschenen vaak al eerder in de Haagsche Courant (thans AD Haagsche Courant).

Biografie van de auteur

Daan de Ligt (1953) is een geboren en getogen Hagenaar. Veel van zijn gedichten spelen zich dan ook af in 'de mooie stad achter de duinen' of gaan over die stad. Zijn eerste bundel 'Vijftig' verscheen in 2003 en kwam in het bezit van de redactie van de Haagsche Courant (thans AD Haagsche Courant), sindsdien verschijnt er vrijwel wekelijks een gedicht van hem in die krant. Daan de Ligt heeft een duidelijke voorkeur voor sonnetten, in deze bundel zijn derhalve veel sonnetten opgenomen.

Un anrader is ok Daan syn weblog: www.daandeligt.blogse.nl Ut is beslist de moeite weard om us naar dizze Hagenees syn weblog toe te surfen. Je hoeve der nyt eens de deur foar út.