dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2010Bekiek hele maand 
 
8 jannewary om 09:42
 
Steenwijker het de primeur over Apotheker

Nyt un halfuur leden kwam ut nieuws op ut web dat Hayo Apotheker burgemeester fan Sneek wurdt, mar al mear as twee uur leden! Sien hier ut persbericht út de Steenwijker Courant:

Apotheker vertrekt naar Sneek

vrijdag 8 januari 07:00

Steenwijk - Tot grote verrassing van Steenwijkerland heeft burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Steenwijkerland zijn benoeming per 15 februari tot burgemeester van de Friese gemeente Sneek maandag aanvaard. Hij wordt vrijdagmorgen door John Jorritsma, Commissaris der Koningin in Friesland, formeel aangesteld.
Vooral bij de fractievoorzitters en wethouders sloeg de mededeling van het vertrek van de in het Groningse Loppersum geboren Apotheker in als een bom. Ook bij veel ondernemers was de verrassing groot. Apotheker is in maart precies 27 jaar burgemeester.
De dertigjarige ( lees ' toen dertech jarege ', hvdv ) Hayo Apotheker werd burgemeester van Muntendam in 1980. De benoeming was geruchtmakend, omdat de gemeente Muntendam destijds één van de roodste gemeenten van Nederland was en de benoeming van een burgervader van D66 snit sloeg dan ook in als een bom. Een roerige start op 1 oktober 1980 in deze Groningse gemeente, waar hij acht jaar later overigens als ereburger werd uitgeleid voor de aanstelling als burgemeester van Veendam. Daarna is Apotheker nog eerste burger geweest van Leeuwarden (1993-1998) en in het kabinet Paars II een jaar minister van Landbouw. Sinds 1 februari 2000 ging het D66-lid als waarnemend burgemeester aan de slag in de toenmalige gemeente Steenwijk en inmiddels staat hij alweer ruim negen jaar aan het roer van de heringedeelde gemeente Steenwijkerland. I