dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2010Bekiek hele maand 
 
8 jannewary om 09:56
 
Persbericht Gemeente Sneek over benoeming

Drs. H.H. (Hayo) Apotheker (59) treedt op 15 februari 2010 aan als waarnemend burgemeester van de gemeente Sneek. Commissaris van de Koningin J.A. Jorritsma heeft hem gisteren na het raadplegen van de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Sneek benoemd. De heer Apotheker (D66) is nu nog burgemeester van Steenwijkerland.

De post in Sneek komt begin februari vrij als de huidige burgemeester Arno Brok (VVD) aantreedt als nieuwe burgemeester van Dordrecht. De fractievoorzitters wilden graag een waarnemer die daadkrachtig is, een relevant netwerk heeft, affiniteit heeft met zowel stad als platteland en ervaring heeft met een fusiegemeente. Bovendien moet hij kandidaat willen zijn voor de functie van waarnemend burgemeester van de fusiegemeente waar Sneek op 1 januari 2011 in opgaat. Volgens commissaris Jorritsma en de Sneker fractievoorzitters voldoet de heer Apotheker aan dit profiel.

De heer Apotheker was vanaf 1 februari 2000 eerst actief als waarnemend burgemeester van Steenwijk. Op 1 januari 2001 ging hij aan de slag als burgemeester van de 43.000 inwoners tellende fusiegemeente Steenwijkerland. Hij was eerder burgemeester van Muntendam, Veendam en Leeuwarden en minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De fusie van vijf gemeenten in de Zuidwesthoek gaat door als Tweede en Eerste Kamer daar dit jaar mee instemmen. Vanwege het fusieproces heeft commissaris Jorritsma ook de stuurgroep die zich met het samengaan van de gemeenten bezighoudt naar haar opvatting gevraagd.

De Commissaris van de Koningin neemt uiterlijk in november van dit jaar een besluit over de waarnemend burgemeester voor de nieuw te vormen fusiegemeente. Hiervoor zal hij dan overleg voeren met de beoogde fractievoorzitters van de nieuwe gemeente. Deze waarnemer blijft aan tot uiteindelijk in de vacature voor het burgemeesterschap van de nieuwe gemeente is voorzien.

De heer Apotheker zal zo spoedig mogelijk zijn ontslag als burgemeester van Steenwijkerland indienen bij Hare Majesteit. Een waarnemend burgemeester is niet benoemd door de Kroon maar door de Commissaris van de Koningin.