dagboek > overzicht
Dagboek maart 2010Bekiek hele maand 
 
18 maart om 17:27
 
Der is altyd wel wat te doën...


JAZZ BIJ THEATER SNEEK


Zaterdag 27 maart om 20.15 uur spelen Jesse van Ruller en Francien van Tuinen in een bijzonder duo-concert van Jazz Impuls bij Theater Sneek.
Meester-gitarist Jesse van Ruller is een virtuoos, hedendaags of beter gezegd, zijn tijd vaak vooruit. Hij won in Washington de prestigieuze Monk Award. De jury, bestaande uit Pat Metheny, John Scofield, Jim Hall, Pat Martino and Mark Whitfield, was van oordeel dat van Ruller één van de meest veelbelovende talenten van zijn tijd is. Jesse speelde met Pat Metheny, Toots Thielemans en tientallen andere jazzgrootheden maar ook met de Berliner Philharmoniker. In het concert van vanavond leeft hij zich uit in alle mogelijke stijlen en combinaties. Akoestisch, elektronisch, met of zonder ritmesectie, solo of duo. Hij speelt bekend jazzrepertoire, filmmuziekstukken en eigen composities. Van duizelingwekkende tempi tot dromerige ritmes. Een waar gitaarspektakel dat de diversiteit van deze bijzondere gitarist toont.
Francien van Tuinen was met haar album ‘A Perfect Blue Day’ flink op weg van jazz naar pop, met ‘Muzyka’, die voor een Edison werd genomineerd, bewerkte Francien van Tuinen met Jesse van Ruller klassieke composities. Ze schreef daarvoor aangrijpende teksten. ‘Tripod’ is spiksplinternieuw en weer totaal anders. Met de driepoot-begeleiding van sax, bas en drums rust de stem niet meer op een veilig akkoord-instrument, maar balanceert op een, voor een zangeres, interessante klankkleur. Tripod klinkt verrassend ruimtelijk. Francien fungeert solerend en begeleidend als ‘sparringpartner’ tussen de topmusici o.a. met Jasper Blom, één van Nederlands meest fenomenale saxofonisten. Uitdagende muziek van hun nieuwe cd “Daytrippers” die toegankelijk en warm is doordat “the song” en “the lyrics” altijd voorop staan.

Foto's: Govert Driessen