dagboek > overzicht
Dagboek maart 2010Bekiek hele maand 
 
20 maart om 12:08
 
Tom Metz ' vooral een stoorzender...'

Falt der nňch écht wat te lachen foar wethouwer Metz?


In de LC fan fandaach un útgebreide ankondeging fan de dokumentęre over Hotel Ozinga dy't mňrren op Nederlaan 2 te sien is. Soms komme speldeprikken harder an as un fústslach. Wethouwer Tom Metz krijt in dizze ankondeging un enňrme optater fan'e LC. Lees en oardeel self:


Wordt het nog wat met Sneker hotel?

Ze is er al veertien jaar niet meer, maar in Sneek kunnen ze haar maar niet vergeten. Jikke van der Horst-Ozinga was ooit de oudste hotelhoudster van Nederland. Ze genoot landelijke bekendheid, trad op in televisieprogramma's als Van Gewest tot Gewest en De Stoel, schreef eenvoudige gedichten en ging op een bijzondere manier met haar gasten om.

Na haar dood raakte het hotel al snel in verval. Er werden plannen gemaakt om het maar af te breken en op de mooie plek, tegenover de Waterpoort, een appartementencomplex neer te zetten. Daar waren veel Snekers het niet mee eens. Er moest weer een hotel komen, daar moest de gezellige sfeer van het café herleven.

In november 2006 was er een feestje voor de deur van het hotel. Plotseling bleek Woningstichting De Wieren eigenaar van het gebouw – al moest daarover, zo bleek nadien, achter de schermen nog wel stevig worden onderhandeld met advocaten van verschillende partijen.

Wethouder Tom Metz verkondigde met de nodige bravoure dat er over een jaar weer een mooi hotel zou staan. Dat hij in deze kwestie vooral een stoorzender was die particulier initiatief frustreerde, werd door de politiek in Sneek met de mantel der liefde bedekt.

De buitenkant van de oude stadsherberg is inmiddels fraai gerestaureerd, maar binnen is nog niets gebeurd. Wordt het weer een hotel, een restaurant of een opleidingsinstituut voor de horeca? Daarvan was aanvankelijk wel sprake, maar onderwijsinstellingen durfden het niet aan door financiële tegenwind. Lukt het nu alsnog? Stadsdichter Henk van der Veer leest het vers voor dat hij al in maart 2006 maakte, maar vier jaar na dato nóg actueel is, vindt hij. ,,Ut klňkje fan de Waterpoart slaat mankelyk, ut is fijf foar twalef.''

Omrop Fryslân heeft de ontwikkelingen vanaf 2006 gevolgd en bracht kortgeleden de oude televisiebeelden van Jikke Ozinga terug in het hotel. Voor betrokkenen bij het hotel leverde dat een bijzondere ontmoeting op. Maar de vraag blijft: wordt het nog wat met Hotel Ozinga?

De echo van Jikke Ozinga, zondag 14.00 uur, Nederland 2. Vanaf 18.00 uur bij Omrop Fryslân.

Beeld fan Jikke van der Horst - Ozinga út de doku over De Stadsherberg