dagboek > overzicht
Dagboek júny 2010Bekiek hele maand 
 
23 júny om 17:40
 
Gastfrij Sneek

Uteraard is Sneek gastfrij. Nňchal wiedes foar un stad dy't ut út ekonomys belang foar un gedeelte ok fan de toeristen hewwe mut. De BNN programmamakers fan ut hoansbrútale ' Nu we er toch zijn ' wete ondertussen dat Sneek aardege minsen met open arms ontfangt. Burgemeester Hayo Apotheker,( myn woarden dat hij nňch nyt su sichtber was waren nňch mar amper tikt op dit weblog ňf hij is hieltyd in ut nieuws ! ) het logiserwies dan ok GOUD kregen. Un fraaie foto fan un nyt met name noemde paparazzi út Sneek.

Floortje Dessing het sukrekt ut Gouden Gastfrijheidsbňrdsje an burgemeester Apotheker overhandegd, dy't ut ophangt an de muur fan ut Sneker stadhús.

DER SIT MUZYK IN SNEEK & OMSTREEK

Alice Booy mailde mij bovenstaande fraaie foto út 1930. Op 16 september fan dat jaar fierde Sneek feest, omdat de nieuwe feemerk opend was. Skoalkyndes gingen deur de stad om ‘De Kleppermarsch’ ( komponist J. Morks ) te singen en te klepperen.

Met fijfhonderd kyndes klepperden se onder anfoering fan ut múzykkňrps ' Steun in de Strijd ' flink op los. Op de foto binne de kyndes anbeland op de Rienck Bockemakade. Dirigent J. Heslinga út Hearefeen staat op de stoël (Foto beeldbank gemeente Sneek).

TENTOANSTELLINGEN Histoarise Info Punten

In de Historische Informatie Punten van de bibliotheken van Bolsward, IJlst, Makkum, Sneek, Wommels, Workum zijn tot en met half september tentoonstellingen te zien over de geschiedenis van korpsen en koren in Friesland. De tentoonstellingen zijn gemaakt in samenwerking met vrijwilligers van historische verenigingen en korpsen of koren. Het Fries Film Archief te Leeuwarden vult het muzikaal onthaal aan met bijpassende historische filmpjes. Tararaboemdiee!


IJlst: het oudste nog bestaande korps van de stad
De Christelijke Muziekvereniging Concordia staat centraal in de tentoonstelling in het Historisch Informatie Punt van de IJlster bibliotheek. Bezoekers kunnen er niet omheen: een paspop in het uniform van Concordia vestigt met nadruk de aandacht op historische spullen van het IJlster korps.

Concordia werd opgericht in 1897. Het kan niet anders of een club die zo oud is, heeft een lange geschiedenis met veel ups en downs achter de zich liggen. Dat komt mooi tot uiting in de opstelling in de bibliotheek.

Er zijn oude foto’s te bekijken, een paar van de prachtig uitgevoerde prijzen die het korps in de wacht sleepte, oorkondes, een instrument, programmaboekjes en allerlei andere herinneringen aan roemruchte momenten uit het veelbewogen leven van Concordia.

In 1997 vierde het korps op grootse wijze zijn 100-jarig bestaan en daar wordt natuurlijk ook even op teruggeblikt.


Sneek: gezamenlijke tentoonstelling HIP en VHS
In de bibliotheek van Sneek staat een gezamenlijke tentoonstelling van het Historisch Informatie Punt en de Vereniging Historisch Sneek. Voor de inrichting is gebruik gemaakt van voorwerpen uit de Schutterskamer van de gemeente Sneek en van het bijzondere archief van de zangvereniging EDOZA.

In de Schutterskamer van de gemeente Sneek bevinden zich onder andere onderdelen van uniformen en muziekinstrumenten van de Schutterij, plus allerlei voorwerpen die de schutters gebruikten. Deze voorwerpen zijn nu uitgeleend voor de expositie van de VHS. Tot en met augustus is het gebouw van VHS open op dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur.

De Sneker schutterij werd opgeheven in 1917, toen de gemeentepolitie zijn intrede deed. De muziekinstrumenten en de uniformen vormden de basis een nieuw muziekkorps, dat later het Stedelijk Muziekkorps werd. Behalve de schutterijattributen zijn er veel, heel veel foto’s te zien die te maken hebben met het muziekleven in Sneek.

EDOZA, dat in 1958 werd opgericht, beschikt over een uniek archief. Het is gedetailleerd bijgehouden door Bauke Jansen, actief zanger (bariton) en bestuurslid (16 jaar). Als een soort superarchivaris verzamelt hij fanatiek sinds jaar en dag alles wat met het koor te maken heeft, tot overlijdensberichten van (oud-)leden aan toe.

Op deze manier kwam een omvangrijke en gedetailleerd archief tot stand, plus een grote collectie foto’s, trofeeën, herinneringen en andere voorwerpen. Jansen toont het EDOZA archief en de collectie regelmatig aan de leden en altijd vinden ze er wel weer ‘nieuwe’ herinneringen in terug. Een deel van deze bijzondere combinatie van archief en collectie is onder het motto ‘EDOZA Springlevend’ tot begin september te zien in het HIP in de bibliotheek.