dagboek > overzicht
Dagboek júly 2010Bekiek hele maand 
 
1 júly om 15:21
 
Fred de Groot op fogelsafary in Sneek


Ik kreech gister un fraaie seary foto’s fan ut fogelringen fan Fred de Groot. Fred het in SNEEK & OMSTREKEN ( hoe faker ik dizzze naam opskrief hoe moaier ik um fyn, mar dęr gaat ut nou even nyt over ! ) op fogelsafary weest. In de bewuste mail skrieft Fred over syn ervaringen. Lees mar met:

Een terugkerend fenomeen naast de nazorg voor de weidevogels is elk jaar het ringen van roofvogels in de omgeving van Sneek. Vorig jaar heb ik mij opgegeven voor de Vogelwacht naar aanleiding van de 'verdwijning' in 2009 van een nest kiekendieven aan de Zwarte Brekken, dit is uitgebreid in de media geweest. Er is een categorie mensen die door kortzichtigheid de roofvogel geen leven gunt....ik kan daar slecht tegen.


Dit seizoen mag ik voor het eerst mee om te assisteren. Samen met Ype van der Werf en Daniel Schonewille zijn we in het voorjaar en vroege zomer regelmatig op pad.

Ype speurt veelal en Daniel doet bij o.a. de ransuil, kerkuil en torenvalk het noodzakelijke en soms gevaarlijke klimwerk in bomen en in de nokken van boerderijen. Daarnaast is hij een top(natuur)fotograaf in spé, hij is 16 jaar en heeft een groot hart voor alles wat groeit en bloeit. ( www.footo.nl/profiel/daniel )


Afgelopen dinsdag hebben we twee nesten van de kiekendief bezocht. Lopend door hoog riet met brandnetels (ondergetekende had in zijn onwetendheid als enige een korte broek aangetrokken en dat voelde ik 's avonds nog....) is het soms nog best moeilijk een nest terug te vinden dat je een paar week eerder met nog niet zo hoog riet hebt gevonden.

Voor één nest waren we helaas iets te laat, de drie jongen waren al vliegklaar en smeerden' m toen we te dichtbij kwamen. Het andere nest ging 'gesmeerd', drie kiekendieven hebben een ring om de poot gekregen terwijl de ouders angstvallig op een afstandje toekeken.

Roofvogels hebben het moeilijk, weidevogels ook. Hierover is al veel gezegd. Wij doen ons best om alle soorten in stand te houden!

PS Roofvogels pakken trouwens zelden weidevogels en bv. reigers lusten er veel meer. Da's de natuur.