dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2010Bekiek hele maand 
 
4 augustus om 08:21
 
Kultuur kost nyt allienech geld...


Kultuur in Sneek het wel us minder brúst om mar us un understatement te brúken! De Sneker Simmer draait op folle toeren en an ut Kultureel Kertier in de stad wurdt nyt allienech figuurlek mar ok letterlek boud. Loop mar us langs de Westersingel ňf over ut Oud Kerkhof. Gister lach der sumar ( nou ja sumar...) un écht pamflet op de deurmat. Pamfletten hore bij aksygroepen en partijen, dit miny-boekje fan acht bladsiden is un inisjatyf fan ferskillende kulturele instellingen en befat naast un pleidooi węrom't kultuur su belangryk is ok un achttal STELLINGEN. Acht is nyt sumar un getal, ut is seuven + 1. Un folmaakt getal, mar dęr gaat ut ferder nyt over. Ik fyn ut un hel aardech SPEERPUNT-pamflet met stellingen dy't der toe doën. Ik breng dizze stellingen hier dan ok graach onder jim andacht. Alle ACHT:

1. Geen desinvestering...Investeren in de gebouwen van de culturele instellingen betekent automatisch ook investeren in een gezonde exploitatie van deze instellingen.

2. Juist nu geen culturele verschraling in de nieuwe gemeente met haar belangrijke regiofunctie, maar een duidelijk cultureel profiel voor de op één na grootste gemeente van Fryslân.

3. De professionele culturele instellingen leveren een belangrijke bijdrage aan een betekenisvol amateurklimaat. Zij moeten in staat gesteld worden dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen.

4. een gezond cultureel veld is in staat om samen met allerlei partners, zoals bijvoorbeeld het onderwijs en de dorpshuizen te werken aan een breed cultuurbereik, aan taal- en literatuurontwikkeling en een bijzonder programma ( festivals, zomerprogrammering, popconcerten etcetera ).

5. Een goed festivalbeleid- en dus ook middelen daarvoor- is een pré voor de nieuwe gemeente.

6. Wij pleiten voor cultuur op fietsafstand. Lokale voorzieningen zoals cultuureducatie in dorpshuizen, lytse byb's in de scholen, musea en galerieën zijn essentieel voor de leefbaarheid van het platteland.

7. Specifieke culturele voorzieningen dragen bij aan de sociale, geografische en historische binding van alle bewoners met hun nieuwe gemeente. Zo zorgt de lokale omroep voor een brede betrokkenheid bij lokale zaken. Locatietheater biedt de mogelijkheid tot brede participatie en een groot publieksbereik en heeft een voorbeeldfunctie die de regio overstijgt.

8. Cultuur kost niet alleen geld, maar levert- naast werkgelegenheid- ook geld op!


Nou hier kanne we as inwoaners fan de nieuwe gemeente dy't anstaande is, is met foarút. Gyn gejank fan ut het noait wat weest en ut sal noait wat wurde, mar der plat foar. CULTUUR ALS SPEERPUNT! Der is gyn woard Snekers bij, mar ik wil myn stientsjes bęst bijdrage an su'n diskussy, te beginnen op dit weblog. Nou earst mar ferder met dy ' zinderende zomer vol spektakel, muziek en theater '.

Fanavend naar De Bňlserterdyk foar ut openluchtspektakel met Close-Act met Malaya!
Nou earst naar burgemeester Hayo Apotheker foar un interview. Over werkgelegenhyd!!