dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2010Bekiek hele maand 
 
5 augustus om 14:22
 
Hi Ha Happening in 1966

Wel freeslek lang haar had, mar noait un hippy weest. Ik bin fan 1954 en was krekt un bitsje te jong foar de roerege sixties om der an metdeen te hewwe. Tňch herinner ik mij bepaalde dingen út dy dagen. Soms faach, soms skerp. Dat ut der tidens de Sneekweek nňch wel us útnaaie wú, weet ik nňch helder. Un onfergeteleke laaste Sneekweekavend út 1966 befoarbeld. Ut broeide un bitsje in de stad.

Lees ut folgende ferslagje mar us út ut de Leeuwarder Courant fan 20 augustus 1966 over dy bewuste avend.

" De hele avond hadden er al geruchten gegonsd. De vorige keren was het mislukt, maar in de laatste nacht zou het dan gebeuren. Hi ha happening. Om een uur rende een groepje rond op het Stationsplein, in de handen klappend. Hi ha happening. Wat bengaals vuur en heftige rookontwikkeling uit een chemisch mengsel. Toen er niets meer te doen viel, rukte iemand een telefoonboek uit een cel voor het station en stak dat in brand.

Pure baldadigheid, die door de hotelhouder aan de overkant van het plein gesignaleerd werd en aan de politie doorgegeven. Die kwam dan ook, in Daf en VW. Hi ha happening. De sterke arm ging uiterst rustig en lankmoedig te werk en verdreef het groepje, tot tevredenheid van de hotelhouder, die zich weer bij zijn lustig "Bye bye blackbird" zingende gasten voegde. Later zou het dan gebeuren op het kruispunt bij de "Pan-bar". Hi ha happening. Het bleef beperkt bij kinderachtig agentje-pesten. Voor enige hilariteit zorgde een wat ouder, maar zeer militant en giftig echtpaar, dat om de haverklap trappen en klappen aan de jeugd uitdeelde. De politie maande de echtelieden voortdurend tot kalmte, maar de man verklaarde dat hij voor de politie ook niet bang wat en zou bijna met de heilige hermandad op de vuist.

Om kwart voor drie was iedereen moe geworden van het wachten op wat er zou gebeuren en vertrok. De omwonenden bij het kruispunt sloten de gordijnen en kropen onder de wol. Enkele happeners probeerden nog een lift naar Leeuwarden te krijgen."

Ut waren dus Liwwardersy't hier in Sneek de saak op stelten setten! Wie at mear fan dizze avend weet, mail even!