dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2010Bekiek hele maand 
 
6 ňktober om 17:27
 
Earste PrO-Fryslândach met tňpper Janet!

Janet Visser naast Alex van Emst ( fňlchňrde mach ok andersom...)


Fandaach hew ik de earste Praktyk Onderwys Dach Fryslaan metmaakt. Ut kon ok nyt anders want ut sympoasium was bij oans op De Diken in Sneek. Ik mach sęge dat ik wel us feul mindere fan ditsoarte fan dagen had hew. Foardat gastspreker Alex van Emst an ut woard kwam, mocht kollega Janet Visser de dach opene. Janet het un toespraak houden dy’t recht fanút ut hart kwam. Kiek su’n dach ňrganiseare lukt de measte minsen wel, mar om dan ok nňch us un toespraak foar 200 kollega’s te houwen is andere koek. Teminsten in de beleving fan Janet. “ Nu sta ik hier alleen. Vochtige oksels, een bibber in m’n stem die maar niet weg wil, rode vlekken van m’n kruin tot m’n knieën. Hopend dat er een vierkante meter vloer onder me weg schuift zodat ik kan verdwijnen. Ver weg van hier met een deken over m’n hoofd. Lekker terug in m’n ‘ comfortzone ’ zoals ze dat in al die managementboeken noemen.’

Alex van Emst ( foto Cees Kaspersma )


En Janet ferplaatste har in de learlingen dy’t wij alle dagen op skoal en in de de praktyk teugen komme.
“ Angst omdat het nieuw is, angst om het niet goed te doen, angst om op je plaat te gaan. Al die dingen die onze leerlingen dagelijks voelen, waardoor ze regelmatig dwars worden of liever in hun bed blijven liggen in plaats van de stap te maken naar die onzekere wereld die op ze wacht. En toch nemen ze die stappen, op interne stage met een blad koffie en een rooie kop een lokaal binnenlopen, voor het eerst op stage in de bouwkeet tussen al die grote kerels je broodje opeten, een klant helpen in de supermarkt, stel je voor dat ze jou wat vragen. In een uniform in de keuken leek voor kort nog ondenkbaar, maar nu staan er vijf kanjers toch maar mooi te assisteren in de catering van de dag. We leren iedre dag en al weet ik niet of me dit ooit afgaat zonder te kleuren, ik ben hier uiteindelijk in m’n zesde outfit en misselijk van de stress, toch maar gewoon gaan staan. Ze zeggen dat het makkelijker wordt als je dit vaker doet.”

Un folle bak bij de earste PrO-Fryslaandach ( foto Cees Kaspersma )

At je je su opstelle, dan hange de minsen an je lippen. Der is gyn moeileker públyk as minsen ut ut onderwys, fertel mij wat. Janet dou hest ut fanmňrren fantastys deen, ik bin trňts op dij en om nou un ferslach over Alex van Emst syn toespraak te geven hew ik gyn ferlet fan. Dát ferhaal kon ik al, fandęr syn intro ‘ Goedemorgen ik ben er weer…!’( foto Cees Kaspersma, bew. hvdv )

Na su'n dach kanne we der wear teugenan!!