dagboek > overzicht
Dagboek desember 2010Bekiek hele maand 
 
6 desember om 20:33
 
Ömer Kaya wel ňf nyt met twee foeten in 1 sňk?

Un haanfol fragen foar Ömer Kaya:


1. Dou staast op plak nummer negen fan de PvdA-kandidatenlijst foar de Staten. Dou gaast der fanút dat ut un ferkiesber plak is foar de kommende ferkiezings?


Dat is inderdaad een verkiesbare plek. Een bijzonder voorrecht dat ik als jongste kandidaat op deze mooie plek sta. Maar in mijn ogen zijn alle plekken op de lijst verkiesbare plekken. We hebben het ook gezien bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sneek Súdwest Fryslân. Met genoeg voorkeurstemmen kun je direct een zetel verdienen.

2.Astou nyt in de Staten koazen wurdst gaast dan as raadslid ferder?


Als ik gekozen word in de Staten dan neem ik rond komende zomer afscheid van de gemeenteraad. Als je beide doet dan is het risico namelijk dat je met belangenverstrengeling komt te zitten en dat je je aandacht moet verdelen, waardoor je op twee plekken maar half zit. Liever één daadkrachtig persoon in één functie dan één halfslachtig persoon in twee functies.
Het betekent echter niet dat ik me niet meer tegen belangrijke onderwerpen over Sneek, de jeugd en sport zal blijven aan bemoeien. Mijn contact met de fractie is goed en die ingang zal ik ook blijven gebruiken om de zaken waarvoor ik sta te waarborgen.
Wat mijn keuze bovendien vergemakkelijkt is het feit dat in de persoon van Thomas Groeneveld de jeugd goed vertegenwoordigd is in onze fractie. En mochten wij een wethouder leveren dan is mijn vervangster Djoke de Jong. Een sterk raadslid, een echte betrokken Sneekse. Qua denken zitten wij op één lijn. Ik geloof ook heilig in het feit dat, als ik de raad verlaat, zij mijn punten zal oppakken. Ik ben momenteel een overzicht aan het maken van de punten die ik anders in de komende tijd zou oppakken. Zo waarborgen we in ieder geval dat het gebeurt, ook zonder Ömer Kaya. De dingen die ik buiten de raadszaal om deed zal ik ook blijven doen. Ik blijf de komende vier jaar gewoon in Sneek wonen en blijf mij inzetten voor mijn partij en onze gemeente.


3.Kanstou dy indenke dat SWF-kiezers dy't hun foarkeur foar dij útsproken hewwe un bitsje un katerech gefoël hewwe? Ut kiezersbedroch noeme?


In de afgelopen twee weken heb ik met een deel van de mensen gesproken van wie ik weet dat ze op mij hebben gestemd. Want ook ik dacht natuurlijk; Zullen de mensen die zo’n vertrouwen in mij hebben mijn keuze begrijpen? Omdat ik niet met alle 431 stemmers kon afspreken om het er over te hebben, heb ik rond de 40 stemmers gesproken. Met opzet heb ik ook kritische stemmers gesproken. Want dan weet je pas wat men er echt van vindt.
Wat ik echt heel cool en fijn vind is dat ze allen zeiden van: “Jongen, ga ervoor. Wij zullen je steunen!” Als zelfs de kritische stemmers, die normaal nooit op de PvdA stemmen, dat zeggen dan is dat bemoedigend.
Als ik tijdens die gesprekken een ander geluid had gehoord dan had ik mij waarschijnlijk teruggetrokken voor Statenverkiezingen. Omdat ik niet iedereen heb gesproken zullen er ongetwijfeld ook nog kritische geluiden volgen. Ik kan hun alleen vertellen dat ik mij zal blijven inzetten voor de jeugd, sporters en gezonde boerenverstand. En ik kan alleen maar begrip vragen voor mijn keuze.
Misschien kun je jezelf populairder maken door de Staten aan je voorbij te laten gaan. Maar ik zie nu dingen gebeuren bij de provincie die mij niet zinnen. En dat heeft ook effect op onze gemeente. Dat wil ik aanpakken. Schouders eronder en er tegenaan, dat is hoe ik er in sta.


4.Węrom gaast foar de Staten? Groatere útdaging as raadslid fan de nieuwe gemeente SWF?


Nee, vooral omdat ik dingen bij de provincie zie gebeuren waarvan ik denk dat het beter kan. Je kunt daarover zeuren, maar je kunt er ook wat aan doen. Voor dat laatste heb ik gekozen.
Ik vind dat de provincie in een andere vorm veel meer bestaansrecht heeft. De provincie pakt zijn rol nu niet goed op bij onderwerpen waarbij het eigenlijk wel zou moeten doen, bijvoorbeeld bij herindelingen. Ik vind dat de provincie daadkrachtiger moet zijn en minder achter de feiten aan moet huppelen.
Dat de provincie moet blijven bestaan is voor mij duidelijk. Maar het zou ook beter zijn als ze gewoon samen gaan met het Wetterskip, zodat Fryslân Fryslân kan blijven. Bijna niemand begrijpt immers waarom die twee bestuurlagen apart van elkaar bestaan. Het is totaal niet van deze tijd. Maak van deze twee slappe organen samen één orgaan met bestaansrecht! Daarnaast vind ik dat de provincie te ver van de burgers af staat.
Zoals ik al eerder zei; als ik word gekozen dan blijf ik me inzetten voor mijn gemeente. En ik zal mensen blijven betrekken bij de politiek. Maar dan als Statenlid.

5.Węrom is ut bij de PvdA nyt toestaan om én in un gemeenteraad én in de Provinsjale Staten te sitten? As dy mooglekhyd der wel was sústou dan foar dy dubbelfunksy gaan?


Dat heeft dus te maken met het feit dat het belangenverstrengeling kan opleveren en er slechts 24 uren in een dag zit en maar 7 dagen in een week. Ik werk 36 uur in de week bij de gemeente Leeuwarden, ben 25 uur in de week kwijt aan politiek en doe nog verschillende vrijwillige zaken. Als ik het gemeenteraadswerk zou combineren met het statenwerk dan zou ik geen tijd over houden om te slapen en mijn familie en vrienden te zien. Ik geniet van de politiek en zet graag drie tanden bij, maar hou het liever wel realistisch. Daar zijn niet alleen de partij en ik bij gebaat, maar ook de kiezer.