dagboek > overzicht
Dagboek desember 2010Bekiek hele maand 
 
6 desember om 21:42
 
Mear besoekers bij Sneker Simmer


Sneek, 6 december 2010 - Stichting Theater Sneek organiseerde in 2010 de vierde editie van Sneker Simmer. In 2010 beloofde de organisatie een ‘zomer vol spektakel, muziek en theater’. Sneker Simmer startte op 5 juni met theater op het water en eindigde op 31 oktober met het Huiskamerfestival. In totaal bezochten ruim 36.000 bezoekers Sneker Simmer. Zij waarderden het festival met het rapportcijfer 7.7 en gaven samen meer dan € 800.000 uit.

Grontmij heeft net als andere jaren een bezoekersmonitor uitgevoerd. Het belangrijkste doel is het verkrijgen van inzicht in de (economische) effecten van Sneker Simmer. Het gaat hierbij om de toename van het aantal bezoekers, de herkomst van de bezoekers, de bestedingen en het aantal overnachtingen. Met een goede waardering voor de verschillende evenementen en een groter economisch effect, is Sneker Simmer 2010 er één om niet snel te vergeten!
De afgelopen vier jaar heeft Sneker Simmer al ruim 130.000 bezoekers verwelkomd en heeft het Sneek al meer dan 2,7 miljoen euro direct bestedingen opgeleverd.


Meer bezoekers samen met kinderen naar Sneker Simmer

Sneker Simmer had dit jaar een gevarieerd aanbod voor het hele gezin. Vooral tijdens de straattheaterdag van 5 augustus en het riddertoernooi ‘Terug in de tijd’ op 18 september werd Sneek druk bezocht door gezinnen met kinderen. In totaal bezocht een kwart van de bezoekers Sneker Simmer samen met kinderen. In 2009 kwam 19% samen met (minimaal) één kind, in 2008 14% en in 2007 16%. Bezoekers met kinderen gaven beduidend meer geld uit. Hoe meer kinderen naar Sneker Simmer komen, hoe gunstiger het is voor het economische effect.

Aantrekkingskracht buiten Noorden wordt groter


De grootste groep bezoekers komt uit Sneek zelf, maar nog nooit kwamen zoveel bezoekers
van buiten het noorden naar de Sneker Simmer. Een kwart van de bezoekers komt uit de ‘niet-noordelijke’ provincies, met name uit Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Door deze bezoekers krijgt het evenement steeds meer landelijke bekendheid. Deze groep geeft maar liefst 33% meer geld uit dan bezoekers uit het noorden, vooral aan overnachtingen.

Economisch effect van Sneker Simmer is groot

Ben van der Knaap roerganger Sneker Simmer


Het economisch effect van de Sneker Simmer is groot, het heeft ongeveer € 8,3 ton opgeleverd. Hoewel het economisch effect in 2008 iets groter was, zijn de uitgaven per persoon per dag nog nooit zo hoog geweest als in 2010. Vooral de winkels en restaurants lijken te profiteren van de gestegen uitgaven. Ook het aantal overnachters is weer gestegen. Dit aandeel is nog nooit zo hoog geweest.

Stad Sneek en Sneker Simmer wordt goed gewaardeerd

Gemiddeld waarderen de bezoekers Sneker Simmer met het rapportcijfer 7,7. Het ene evenement krijgt een hoger rapportcijfer dan het andere, maar het minimale rapportcijfer voor de verschillende evenementen is een 7,3. Het openluchtspektakel liet een ‘diepe indruk’ achter en kreeg als rapportcijfer een 8,6. Het Straattheater kreeg een 7,7.

Sneek zelf wordt met een 8,0 gewaardeerd. Ten opzichte van de voorgaande jaren zijn er nog nooit zo veel ‘eerste bezoekers’ naar de stad gekomen. Nieuwe bezoekers verwelkomen is altijd gunstig voor een stad. En al helemaal als de stad in een feestelijke sfeer is en volop activiteiten aanbiedt om de bezoekers te vermaken. Deze nieuwe bezoekers waren ook erg positief over het bezoek. De ruime meerderheid sluit een vervolgbezoek niet uit!