dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2011Bekiek hele maand 
 
19 febrewary om 15:41
 
Juryrapport bij de wedstrijd STAPELDICHTEN

Aanvankelijk leek het een wonderlijke tak aan de boom van de dichtkunst, dat stapeldichten. Maar toen wij op woensdagmiddag 27 januari in de bibliotheek bij de start van de wedstrijd, de middelbare scholieren al snel zagen lopen met boeken waarvan de titels samen een gedicht vormden, toen werd het heel concreet.
We wisten niet hoeveel inzendingen we konden verwachten bij deze eerste editie van de wedstrijd Stapeldichten op initiatief van Amnesty International in samenwerking met de Bibliotheek en de St. Literaire Activiteiten Sneek.
Welnu, de respons overtrof de verwachtingen: 146 inzendingen in totaal, in twee categorieën, de categorie Jeugd tot 16 jaar, en de categorie Volwassenen. Waarbij het leuk is om op te merken dat de leeftijd van de oudste deelneemster 91 jaar is.

Winnaar bij de volwassenen : Wybo de Vries uit Sneek


Met zo’n stapel boektitels kun je natuurlijk veel kanten op. Amnesty gaf aan de wedstrijd een thema mee: ‘Vrijheid, blijheid’ en dat past goed bij het werk dat zij doen. Maar hoe meer stapelgedichten wij als jury onder ogen kregen, hoe beter we het verschil in aanpak zagen. En hoe duidelijker díe gedichten eruit sprongen, die méér werden dan de som der delen, méer dan een stapeltje boektitels. Ja, die gedichten waarvan de titels die onder elkaar waren geplaatst, echt een geheel vormden čn echt een beeld opriepen.

Winnaars jeugd

We spraken af dat we ons, bij onze keuze, in eerste instantie zouden laten leiden door de vraag: ‘Doet dit gedicht ons iets, pakt het ons?’ Daarna keken we of een gekozen gedicht ook ‘Vrijheid, blijheid’ uitdrukte.
Diepzinnige gedichten maakten deel uit van die, die bij ons in de smaak vielen, maar ook heel lichtvoetige gedichten. Ja, de boom van de dichtkunst kent vele takken.
In de categorie Volwassenen hebben wij het makkelijk gehad, daarin lagen onze voorkeuren dicht bij elkaar. Het was moeilijker in de categorie Jeugd, onze smaak lag daar wat verder uiteen. Maar we zijn het natuurlijk eens geworden. Waarbij nog moet worden opgemerkt dat alle gedichten volledig anoniem, onder nummers, zijn beoordeeld.

Allereerst maken we de prijswinnaars bekend in de categorie Jeugd.

Bij de Jeugd was duidelijk sprake van een tweedeling in lange en korte gedichten. Hoewel twee lange gedichten het hoogst eindigden, waren er meerdere korte gedichten die ons erg aanspraken. Het is knap als je in enkele zinnen toch veel kunt oproepen.

De jeugdwinnaars David Kingma ( links )en Jelleke Bethlehem ( beiden Scharnegoutum )


Volwassenen

In de categorie Volwassenen troffen we duidelijk verschillende typen poëzie aan. Ondanks dat konden we het goed met elkaar eens worden.

Uitslag Jeugd:
1. Jelke Bethlehem & David Kingma ( Scharnegoutum )
2. Tineke Rijpma & Hanneke Kieft ( Oudega en Parrega )
3. Lysbeth de Boer ( Mantgum )
4. Ilse Roorda ( Boazum )
5. Neel Klappe ( IJlst )
6. Nelleke Lochorn ( Sneek )

Uitslag Volwassenen

1. Wybo de Vries ( Sneek )
2. Jan de Vries ( Burgwerd )
3. Ida Boelhouwer ( Woudsend )
4. Paula Bos-Notenboom ( Woudsend )
5. Marloes Landman ( Sneek )
6. Anneke Brandsma ( Sneek )


De juryleden

Dien L. de Boer
Hanneke Boonstra-Jelsma
Albert Pasma
Henk van der Veer