dagboek > overzicht
Dagboek maart 2011Bekiek hele maand 
 
8 maart om 18:39
 
Pastoar Van Ulden wil syn toaren mar ňf hij um ok krijt??





Pastoar Van Ulden oulopen sundach na ouloop fabn de Karnavalsfiering ( foto Wim Walda, www.grootsneek.nl )


An de foaravend fan Aswoënsdach lees ik in ut Friesch Dagblad un aardech artikel over pastoar Leo van Ulden syn plan om tňch nňch un imposante kerktoaren te realisearen foar de Sint Martinus an de Singel. Tien jaar leden kwam menear pastoar ok al met dat plan, dat toen deur ut kerkbestuur fan Bisdom Groaningen entűsiast ontfongen wurdde. Mar fan de 872 kerkleden stemden der mar 213 foar ut plan. Exit súden je sęge. Mar pastoar Van Ulden houdt blykber an: ‘we geven niet zo gauw op…’ seit de RK herder. Gyn flau benul wat de man beweegt om su fanatyk en fasthouwend an de torenbou fast te houwen. Al moai wat jaren leden waren der ok lui dy’t helemaal gek waren fan toarenbouwe. Ut kwam op ‘e harses ferkeard dęr in Babel.

Węrom’t Van Ulden denkt dat ut nou wel lukke sal wat tien jaar leden nyt slage wú is mij un raadsel. Binne der andere insichten? Is der mear geld beskiber? Is der ferlet fan om un woantoaren bij de RK-kerk te bouwen? Gyn flau benul. Op 22 en 23 maart wurde de leden fan de RK gemeenskap infňrmeard over ut plan fan de Commissie Realisatie Stadstoren Sneek.

Ik noadech de pastoar nou al út, in nafňlging fan un andere Sneker weblogger dy’t syn site ok foar gastskrievers beskikber stelt, om hier op dit digitale plak syn plannen toe te lichten. Foar de openbaren & finen fan Sneek sa'k mar sęge!


Geskiedenis






In 1899 kreech ut RK-kerkbestuur in Sneek un erfenis fan Edon Jans Hollander. Uit het het boek over de Geschiedenis van het Antonius Ziekenhuis 1903/1994, samengesteld door Pieter Terpstra.

´ De erfenis bedroeg f 312.000,00. Voor zover in het archief van de kerk gegevens zijn teruggevonden over de besteding van dit inderdaad ontvangen bedrag betrof het hier allereerst een jaargeld voor de huishoudster van de overledene die ongehuwd was, vervolgens de aflossing van de enorme bouwschuld op de kerk, en daarna achtereenvolgens het grote orgel en de rijke decoratie van de kerk en de koop, respectievelijk aanleg van het kerkhof aan de Leeuwarderweg. Er moest toen ongeveer f 75.000,00 zijn overgebleven. Men was eerst van plan dit bedrag te bestemmen voor de bouw van een toren, twee zijvleugels, vier zijbeuktraveeën en een travee voor het schip. Er was voor die toren zelfs al een ontwerp gemaakt door de architect van de kerk, P.J. H. Cuypers, die in de neo/gotische stijl van die tijd verschillende katholieke kerken in Friesland bouwde. Aan het pleintje bij de kerk is te zien, dat er op een toren gerekend was.

De reden waarom de toren er niet kwam was, dat pastoor Brouwer een voorstel deed dat algemene instemming had. Hij wilde het geld niet alleen voor de eigen parochie bestemmen maar voor de bouw van een ziekenhuis, waarmee duizenden mensen in Sneek en wijde omgeving gebaat zouden zijn. Toen het ziekenhuis er eenmaal stond zou hij zeggen ´Ons toren staat op´e Spoardiek ´. Er kon later niet uitgemaakt worden of de som, die het kerkbestuur aan het ziekenhuis verstrekte een gift is geweest of een renteloos voorschot of een andere vorm van kapitaalverstrekking, waarbij op teruggave gerekend werd. Het is ook niet duidelijk of hiermee de plannen voor de toren werden opgegeven of dat men deze opschortte omdat het ziekenhuis een hogere prioriteit werd toegekend.`