dagboek > overzicht
Dagboek maart 2011Bekiek hele maand 
 
13 maart om 21:25
 
Daaldersplaats un kulinr plak om teruch te kommen!





Sumar un moaie saterdachavend in maart. Gyn spesifieke anleiding om wat te fieren f ut moest al weze ut leven self. Puur mazzel dat je leve in un moaie stad, gesond binne en noem alles mar op wat un mins gelukkech make kan. Absolte rykdom. Dizze avend bten de deur ete. Lekker! Keuze genoech in Sneek. Diskear de binnenstad nyt in, mar we soeke ut an de rane fan ut sentrum. Geluk leit dichterbij at je denke nou?!





Al sinds de jaren dertech fan de foarege eeuw staat dr ut in Amsterdamse Skoal styl optrokken pand fan Hotel Restaurant de Daaldersplaats an de Stasjonstraat. Bij un soad Snekers nch altyd beter bekend as Hotel Bonnema drt heel wat Sdwesthoekers de tslach fan hun rij-eksamen anhoare mochten. Selfs Gerard Reve slaagde dr foar de fierde kear foar syn rij-eksamen. Ik deed der n kear minder over as de groate Nederlaanse auteur.

At we ut restaurant binnen stappe is der nch plak genoech, we kanne mar tkieze wrt we sitte wille an n fan de donkerbrn beitste tafels. Ut het su syn foardelen, in plak fan n kussentsje don ik nou twee onder ut achterwerk. Ik mach graach lekker sitte. Un fryndeleke jonge ober komt binnen dry minten met de fraach wat we drinke wille. Geef mar un roaie hswyn! Al gau flgt un A-4 tsje met drop ut Weekmenu. We beslte foar ut Weekmenu te gaan, al fertrouwe we de pries nyt helemaal: 17,50 foar un 4 gange-menu kan noait wat weze. Nee tch? An de andere kant wete we as Snekers dat de begenadegde topkok Jan Wiersma hier sinds krt in de keuken staat. We kieze foar ut fleesmenu.





As foarou un tamme knyn-salade. Ut siet der nyt allienech lekker t, ut is ok nch us un kear overhearlek! De saus drt de malse stukjes flees in lge is un bitsje soetech. Ferder rucolaslaad en fers stokbroad met sachte krdebutter. We sien mekaar us an met un blik fan as dit de opmaat is foar wat flge sal, dan hewwe wij un onferwachte kulinre tpavend.





Na ut foargerecht komt de behuplsame ober ( wilt U ook een kannetje water? ) met twee kleine kpkes roaie paprikasoep. Het kok Wiersma der room an toefoegd? Seker wete, de smaakpapillen rake in opperste staat fan ferrukking.





Laat ut hoofdgerecht mar komme. Ut binne malse herte koteletten dyt in un bdsje fan puree lge. Om te sgen dizze koteletten, wrbijt ut flees an de binnenkant nch un bitsje roze is. Krekt myn smaak! Kok Jan Wiersma komt ut hoofdgerecht self brengen en wnst oans met un glimlach fan oar tt oar un prettege foartsetting fan ut maal. Dizze man het plezier in syn werk. De koteletten wurde serveart met un skaaltsje bloemkoal, spersyboantsjes, raukostsalade, earpelgratin en ok nch brnbakte patatsjes. Ut kan letterlek en figuurlek nyt op!





Ondertussen is patron Joris Hagting ok arriveard en begroet oans hartelek. Nyt overdreven amikaal, nee gewoan: Wat aardig dat ik jullie hier mag begroeten! Nadat ik J. an Joris foarsteld hew, klap ik futdaleks mar met de deur in hs. Hoe kanstou oait un 4 gange-menu foar sun belachlek lage pries foar an oans serveare?









Na dizze nch al direkte benadering antwoardt Joris met un lichte blos ope wangen dat wij dat al een hele tijd doen, maar door de komst van Jan Wiersma ook nog eens met een enorme kwaliteitsverbetering. Het level wordt met de komst van deze kok inderdaad hoger gelegd





Dat is dan ut beste understatement dat ik de laaste maanden hoard hew. Hagting brengt self ut nagerecht. Un bavarois fan tropise fruchten, soetsuur en lekker fris. Uteraard met un tfke slachroom en ok nch twee knapperege koekjes.





Ut kopke koffy dat Joris oans anbied slaan we ou. At ik oureken skaam ik mij sver, 48 euros foar sun frsteleke maal eten. Nch us te gek foar woarden!





Foardat we naar hs gaan, we rake nyt tpraat over wat oans krekt kulinr overkommen is, probeare we der achter te kommen wromt dizze tent nyt bommetje fol sit. Miskyn ut yts te felle licht? De roaie floerbedekking? Ut te geringe antal besoekers? De pries ( ut is heel godkoop foar wat je krije dus ut sal ok wel ). Un afskeidinkje hier en dr? Wij komme der nyt cht t. Ut enege wat wij don kanne is reklame make foar dizze toko, wat ik bij dizze dan ok don. De Daaldersplaats is un anrader!