dagboek > overzicht
Dagboek maart 2011Bekiek hele maand 
 
13 maart om 21:25
 
Daaldersplaats un kulinęr plak om teruch te kommen!





Sumar un moaie saterdachavend in maart. Gyn spesifieke anleiding om wat te fieren ňf ut moest al weze ut leven self. Puur mazzel dat je leve in un moaie stad, gesond binne en noem alles mar op wat un mins gelukkech make kan. Absolúte rykdom. Dizze avend búten de deur ete. Lekker! Keuze genoech in Sneek. Diskear de binnenstad nyt in, mar we soeke ut an de rane fan ut sentrum. Geluk leit dichterbij at je denke nou?!





Al sinds de jaren dertech fan de foarege eeuw staat dęr ut in Amsterdamse Skoal styl optrokken pand fan Hotel Restaurant de Daaldersplaats an de Stasjonstraat. Bij un soad Snekers nňch altyd beter bekend as Hotel Bonnema dęr’t heel wat Súdwesthoekers de útslach fan hun rij-eksamen anhoare mochten. Selfs Gerard Reve slaagde dęr foar de fierde kear foar syn rij-eksamen. Ik deed der één kear minder over as de groate Nederlaanse auteur.

At we ut restaurant binnen stappe is der nňch plak genoech, we kanne mar útkieze węr’t we sitte wille an één fan de donkerbrún beitste tafels. Ut het su syn foardelen, in plak fan één kussentsje doën ik nou twee onder ut achterwerk. Ik mach graach lekker sitte. Un fryndeleke jonge ober komt binnen dry minúten met de fraach wat we drinke wille. ‘ Geef mar un roaie húswyn! ’ Al gau fňlgt un A-4 tsje met dęrop ut Weekmenu. We beslúte foar ut Weekmenu te gaan, al fertrouwe we de pries nyt helemaal: € 17,50 foar un 4 gange-menu kan noait wat weze. Nee tňch? An de andere kant wete we as Snekers dat de begenadegde topkok Jan Wiersma hier sinds kňrt in de keuken staat. We kieze foar ut fleesmenu.





As foarou un tamme knyn-salade. Ut siet der nyt allienech lekker út, ut is ok nňch us un kear overhearlek! De saus dęr’t de malse stukjes flees in lęge is un bitsje soetech. Ferder rucolaslaad en fers stokbroad met sachte krúdebutter. We sien mekaar us an met un blik fan as dit de opmaat is foar wat fňlge sal, dan hewwe wij un onferwachte kulinęre tňpavend.





Na ut foargerecht komt de behuplsame ober ( ‘ wilt U ook een kannetje water? ‘ ) met twee kleine kňpkes roaie paprikasoep. Het kok Wiersma der room an toefoegd? Seker wete, de smaakpapillen rake in opperste staat fan ferrukking.





Laat ut hoofdgerecht mar komme. Ut binne malse herte koteletten dy’t in un będsje fan puree lęge. Om te súgen dizze koteletten, węrbij’t ut flees an de binnenkant nňch un bitsje roze is. Krekt myn smaak! Kok Jan Wiersma komt ut hoofdgerecht self brengen en węnst oans met un glimlach fan oar tňt oar un prettege foartsetting fan ut maal. Dizze man het plezier in syn werk. De koteletten wurde serveart met un skaaltsje bloemkoal, spersyboantsjes, raukostsalade, earpelgratin en ok nňch brúnbakte patatsjes. Ut kan letterlek en figuurlek nyt op!





Ondertussen is patron Joris Hagting ok arriveard en begroet oans hartelek. Nyt overdreven amikaal, nee gewoan: ‘ Wat aardig dat ik jullie hier mag begroeten! ’ Nadat ik J. an Joris foarsteld hew, klap ik futdaleks mar met de deur in hús. ‘ Hoe kanstou oait un 4 gange-menu foar su’n belachlek lage pries foar an oans serveare? ’









Na dizze nňch al direkte benadering antwoardt Joris met un lichte blos op’e wangen ‘dat wij dat al een hele tijd doen, maar door de komst van Jan Wiersma ook nog eens met een enorme kwaliteitsverbetering. Het level wordt met de komst van deze kok inderdaad hoger gelegd…’





Dat is dan ut beste understatement dat ik de laaste maanden hoard hew. Hagting brengt self ut nagerecht. Un bavarois fan tropise fruchten, soetsuur en lekker fris. Uteraard met un túfke slachroom en ok nňch twee knapperege koekjes.





Ut kopke koffy dat Joris oans anbied slaan we ou. At ik oureken skaam ik mij súver, 48 euro’s foar su’n fňrsteleke maal eten. Nňch us te gek foar woarden!





Foardat we naar hús gaan, we rake nyt útpraat over wat oans krekt kulinęr overkommen is, probeare we der achter te kommen węrom’t dizze tent nyt bommetje fol sit. Miskyn ut yts te felle licht? De roaie floerbedekking? Ut te geringe antal besoekers? De pries ( ‘ ut is heel goëdkoop foar wat je krije dus ut sal ok wel…’ ). Un afskeidinkje hier en dęr? Wij komme der nyt écht út. Ut enege wat wij doën kanne is reklame make foar dizze toko, wat ik bij dizze dan ok doën. De Daaldersplaats is un anrader!