dagboek > overzicht
Dagboek april 2011Bekiek hele maand 
 
27 april om 18:33
 
Theun de Vries en Sneek & Anne Wadman


In ut Friesch Dagblad fan fandaach un groat artikel over de skriever Theun de Vries ( 1907 - 2005 ). Ut stuk, fan Ger Witteveen , is skreven n.a.f. ut ferskinen fan ut earste deel fan de biografy ' Theun de Vries. Een schrijversleven, 1907 - 1945 '. Biograaf Jan van Galen gaat úteraard nyt foarbij an Theun de Vries syn Sneker perioade ( fan 1929 - 1936 ), dęr't hij as tweede biblioteekassistent werksaam was. Ut hoofdstuk dat Van Galen wijdt an ut earste jaar in Sneek het hij Balingschap noemd.

" Een ramp is het geweest, die tijd. Theun had geen hekel aan zijn werk op de bibliotheek, maar wilde schrijver zijn en het liefst in Amsterdam wonen, the place to be. Hij wilde omgaan met collega-schrijvers en andere kunstenaars."

Na un jaar Sneek krijt De Vries ferlof om ter anfulling in Den Haach nňch un direkteursdiploma te halen. Hij slaagde foar dat eksamen, mar ut lukt um nyt om un baan as biblioteekdirekteur te krijen. In 1931 komt hij teruch in de Waterpoartstad en opnieuw foelde hij um der eensum en wurdde hij plaagd deur nervositeit en doadsangsten. Theun de Vries troude in 1932 met Aafje Vernes en hoopte op betere tiden.

Jan van Galen: " Theun heeft me verteld dat hij Aafje naar Sneek heeft gehaald om zijn eigen eenzaamheid te bestrijden. Zij had een opleiding tot lerares gymnastiek gedaan, maar in die tijd kreeg je zo'n baan niet als getrouwde vrouw. Toen is ze als zelfstandig fysiotherapeute een praktijkje begonnen. "

Mar ok Aafje sú har in Sneek nyt thúsfoele. " Aafje paste daar niet. Ze sprak geen Fries en ergerde zich aan het feit dat er Friezen waren die weigerden Nederlands tegen haar te spreken. Theun heeft het zo tegen mij gezegd: ' Ik ontwikkelde een wrok, Aafje ontwikkelde een wrok en uiteindelijk ontwikkelden we een wrok tegen elkaar."

In 1937 ferruild Theun de Vries Sneek foar Amsterdam dęr't hij un baan bij ut kommunistise dachblad De Tribune/Het Volksdagblad krijt.

De baan met Sneek blieft wel. Su had hij kontakt met de Friese auteur Anne Wadman, dy't ok in Sneek woande. Ik hew fan Hylkje Goďnga oait twee moaie Theun de Vries boeken kregen, De Kilt en It Noarden. De laaste is un tweetalege dichtbundel. Dy had De Vries op syn beurt wear kado deen an Anne Wadman, de eks-man fan Goďnga.

De bundel It Noarden ferskeen bij Omnia Currunt. Der wurdden mar 99 eksemplaren fan drukt. Achter in de bundel het Theun de Vries met potload un opdracht foar Anne Wadman skreven: 'Dit eksemplaar is foar Anne Wadman. Yn freonskip fan Theun de Vries. maaie '91

De Kilt skreef Theun de Vries ter gelegenheid fan ut ouskeid fan drs. J.T. Bremer as rektňr fan de R.S.G. te Enkhúzen. Ok un útgave fan Omnia Current. De opdracht dy't Theun de Vries in De Kilt skreven het, ok wear met potload, is: 'Freon Anne Wadman. 30.11.89 Sűnens, lok en wurk...'