dagboek > overzicht
Dagboek júly 2011Bekiek hele maand 
 
27 júly om 10:08
 
De Sneekweek nadert

En met de Sneekweek ok un soad moaie inisjatieven dy't de stad nňch mear op'e kaart sette. Fanmňrren kreech ik onderstaand persbericht fan meiske de Vreeze. Gyn probleem om ut even op myn blog te setten Maty hoar! Hierbij:Nieuwe watersport tijdens de 76e Sneekweek

De Sneekweek is meer dan zeilen alleen. Dit jaar is er ruimte voor een nieuwe watersport. Stand Up Paddle (SUP) komt dan in wedstrijdvorm naar de Sneekweek. SUP, in de volksmond ook wel suppen, is niets anders dan staand op een grote surfplank en met een lange peddel in je hand over het water cruisen, racen, fitnessen, toeren en golfsurfen. Als sport ontstaan in 2006 is SUP nu al ’s werelds snelst groeiende watersport. Zaterdag 6 augustus kan in de grachten via demo’s en clinics gratis kennis worden gemaakt met het suppen. Later op de dag wordt er langs de Prins Hendrikkade gestreden om de Brunotti SUP Sprint Cup 2011. SUP maakt surfen weer toegankelijk voor jong en oud.

In Hawaii, de bakermat van SUP, heeft bijna ieder huishouden een supboard. Het voordeel ten opzichte van veel andere watersporten is dat je alleen een board en een peddel nodig hebt voor het beoefenen ervan. Ook kan je suppen op dagen dat er geen wind of golven zijn. Surflegende Laird Hamilton is er zelfs van overtuigd dat SUP in de toekomst een Olympische sport wordt. Ondertussen staat dit jaar in Friesland voor de derde keer een SUP Elfstedentocht in de agenda en kan er tijdens de Sneekweek over korte afstanden worden geracet.

Terwijl op het Sneekermeer de 76e editie van het grootste zeilevenement van Europa plaats vindt, barst er in het centrum van Sneek jaarlijks een geweldig feest los. De locatie van de demo’s en sprintwedstrijd is vlakbij de terrassen en muziekpodia van de Sneekweek. SUP & fun staan deze dag centraal. Vanaf tien uur ’s ochtends kan jong en oud met instructies van ervaren suppers het water op. Om vijf uur ‘s middags begint de race en ontketent zich een spannende strijd in de Sneker grachten.

De Brunotti SUP Sprint Cup is een sprintwedstrijd die over verschillende heats van 500 meter wordt beslist. Per heat gaan de beste suppers door en uiteindelijk zal de stand up paddle sprintkampioen van Nederland overblijven. Deelname aan de race is geheel gratis. Daarnaast krijgt iedere deelnemer een t-shirt en vallen er mooie prijzen te winnen. Voor deelnemers die zelf niet over een supboard beschikken worden boards beschikbaar gesteld. Voor meer info en inschrijven kan je terecht op www.supsprintcup.nl