dagboek > overzicht
Dagboek november 2011Bekiek hele maand 
 
9 november om 16:27
 
Fňlgend jaar gyn Sneker Simmer mear?


Onderstaand persbericht fon ik fandaach in myn mailboks. Ut earste gedeelte fan ut bericht geeft mij un warm somergefoël. Ut laaste gedeelte fan ut bericht is like tryst as ut wear fan dizze dach! Ik mut der nyt an denke dat der fňlgend jaar gyn Sneker Simmer mear weze sal. Sterkernňch Sneek mach dit nyt gebeure late! De Súdwesthoeke mach dit nyt gebeure late. Kanne we met mekaar gyn frynden fan de Sneker Somer oprichte?? Ik noem mar us wat! Wurdt ongetwifeld ferfňlgd!

Ondanks de natste zomer in jaren is opnieuw gebleken dat het grote publiek Sneker Simmer weet te vinden. Dit jaar werden de festiviteiten met ruim 30 duizend bezoekers weliswaar iets minder bezocht dan voorgaande jaren, deze daling van bezoekers kan worden verklaart door het uitvallen van een programma onderdeel in verband met de weersomstandigheden.

Sneker Simmer wordt sinds 2007 ieder jaar georganiseerd door Theater Sneek. Deze vijfde editie vond dit jaar plaats van 17 juli tot en met 9 oktober. Het programma bestond uit drie zondagmatinees, een openluchtconcert en een -spektakel, een straattheaterdag en een sfeervol huiskamerfestival als afsluiter. Door regen en harde wind werd door de organisatie op de dag zelf besloten één van de zondagmatinees niet door te laten gaan.

Bureau GrontMij voert de afgelopen vijf jaar in opdracht van de organisatie een bezoekersmonitor uit. Hieruit blijkt dat Sneker Simmer dit jaar met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,8 hoog is beoordeeld door de bezoekers. Met deze voorlopig laatste editie kan de balans na vijf jaar Sneker Simmer worden opgemaakt. Met steeds een rapportcijfer van rond de acht is de tevredenheid onder de bezoekers van Sneker Simmer onverminderd hoog.

Het belangrijkste doel van de bezoekersmonitor is om inzicht te verkrijgen in de (economische) effecten van Sneker Simmer. Naast bezoekerskenmerken wordt er gekeken naar de bestedingen. Dit jaar gaven de bezoekers in totaal € 5,5 duizend uit in vooral cafés, restaurants en winkels. Het totaal aan bestedingen van de bezoekers over de jaren 2007 tot en met 2011 is ruim € 3,3 miljoen.

Meer dan voorgaande jaren koppelden bezoekers een overnachting aan Sneker Simmer. Hoewel de overnachtingen grotendeels plaatsvinden bij familie en vrienden is ook dit een mooie impuls voor de toeristische ondernemers in Sneek.

Sneker Simmer wint meer en meer aan bekendheid. Een derde van de bezoekers is speciaal voor Sneker Simmer gekomen omdat de muziek of het evenement aanspreekt. Steeds meer bezoekers geven aan als reden voor hun bezoek dat voorgaande edities van Sneker Simmer zo goed bevallen zijn. Bijna alle ondervraagden geven aan om terug te willen keren bij een volgende editie!

Na vijf jaar stoppen de subsidies vanuit Europa, provincie en gemeente, omdat er op dit ogenblik nog geen alternatieve subsidiënten zijn opgestaan betekent dit mogelijk het einde van Sneker Simmer. Cultureel kwartiermaker en grondlegger van het festival Ben van der Knaap wil nog niet aan nemen dat na een dergelijke succesvolle reeks en de bewezen waarde van het Sneker Simmer festival, het einde van dit grote culturele evenement in Fryslŕn definitief een feit is.