dagboek > overzicht
Dagboek desember 2011Bekiek hele maand 
 
6 desember om 17:37
 

Scrooge sundach a.s. in Groate Kerk fan Sneek


Fanfareorkest cmv Harmonie Sneek onder leiding van Piet Visser uit Nij Altoenae brengt haar jaarlijks kerstconcert op zondag 11 december samen met Teater Snits in Charles Dickensstijl in de Martinikerk van Sneek. Het concert begint om 16.00 uur.

Net als twee jaar terug brengen de twee verenigingen Scrooge voor het voetlicht. Een Christmas Carol vol koperwerk zou je het concert mogen noemen. Naast het echte verhaal uit het Nieuwe Testament is, zonder twijfel ‘A Crhistmas Carol ’van Charles Dickens uit 1843 het beroemdste kerstverhaal aller tijden. Het verhaal van de vrek Scrooge die door de ‘Geest van Kerstmis Toen’ de ‘Geest van Kerstmis Nu’ en ‘de Geest van Kerstmis Later’ geconfronteerd wordt met zijn armzalige jeugd en onhebbelijke gedrag en die aan het slot tot inkeer komt, is bijna evenzeer met de sfeer rond kerstmis verbonden als de kerstboom.

De Engelse koordirigent Alan Jenkins kwam op het idee om dit verhaal te combineren met orkest/blaasmuziek en zang. Hij bewerkte het verhaal en maakte het geschikt voor drie vertellende acteurs; de Verteller, de vrek Scrooge en de Geest, gespeeld door Jan Mulder, Gerard Hamersma en Durkje van der Ploeg. Matthie Silvius doet de regie en voegde een vierde speler, de klerk toe. Deze rol vervult Henk Hofmeester. Jenkins knipte het verhaal in stukken, zodat er een voorstelling ontstond waarbij delen van het verhaal worden afgewisseld met passende kerstmuziek.

Teater Snits en De Harmonie hebben beide een eigen inhoud gegeven aan het concept. Het kerstverhaal krijgt een theatrale invulling met geluid- en lichteffecten. De leden van de Harmonie gaan gekleed in kleding uit de tijd van Charles Dickens.

Kaarten voor Scrooge zijn te koop bij de Bibliotheek in Sneek. De kaarten kosten 6 euro. Reserveren kan via het emailadres: cmvharmonie@gmail.com. Zie: www.harmoniesneek.nl