dagboek > overzicht
Dagboek desember 2011Bekiek hele maand 
 
13 desember om 07:36
 
Gevecht der zintuigen tijdens Lekker Sneek wintereditie


Tijdens de vierde wintereditie van Lekker Sneek, op zondag 18 december van 12.00 tot 18.00 uur, krijgen de zintuigen er flink van langs. Dat begint om 13.00 uur al wanneer de kersverse stadsomroeper van Sneek, Jan Sjoerd de Vries, wordt geďnstalleerd en zijn eerste roep zal volbrengen. Tussen de galmen van de stadsomroeper door wordt de neus van bezoekers geprikkeld door de walmen van de vele winterse culinaire hoogstandjes die de ruim 20 deelnemers serveren. Daarnaast een Kerstmarkt, een levende Kerststal en een verrassende Kerstact.

Net als vorig jaar op zondag, om enerzijds de traditionele koopzondag voor Kerst een extra impuls te geven, anderzijds de hele binnenstad van Sneek te betrekken bij dit culinaire feestje.

En Sneek pakt traditioneel uit op 18 december. Er hebben zich inmiddels ruim twintig deelnemers aangemeld die, verdeeld over de Marktstraat en Leeuwenburg, hun geheime receptenboek aan culinaire hoogstandjes, uiteraard geďnspireerd op het winterseizoen, uit de kast hebben gehaald. Dat loopt uiteen van een huisgemaakte Boerenkool met de fijnste worst ter wereld, via een winterse hors d’oeuvre met een verrassend smakenpalet tot een exquise stoofpotje van hert. En voor hen die het even niet meer weten, staat in een aparte stand het studentenproject van ROC de Friese Poort ‘Die Sân’ met hun Elfstedenkookboek. En uiteraard zijn er ook kramen waar bezoekers een mok zelfgemaakte warme chocolademelk kunnen drinken of een glas Glühwein.


Klein orgeltje , grote aap


Maar er is naast eten en drinken ook nog ander vertier in de vorm van een Kerstmarkt, een levende Kerststal en een unieke kerstact: Het kleinste orgeltje ter wereld, slechts twee centimeter groot, maar toch speelt het de Kerstklassiekers. Het welbekende draaiorgelaapje heeft daarentegen geheel tegenovergestelde proporties. En hoewel aap Benjamin het ‘mansen’ met zijn centenbakje helemaal onder de knie heeft, richt hij zich regelmatig liever op andere zaken. Zodra hij door het publiek wordt afgeleid, maakt hij met zijn apenstreken dankbaar van de aandacht gebruik. De opvallend uitziende orgelvrouw verplaatst haar kar met Benjamin en het piepkleine orgeltje door het winkelcentrum of over de kerstmarkt en probeert hem nog enigszins onder controle te houden… Maar of dat lukt ?

Het samenwerkingsverband voor dit culinaire feestje , de Vereniging van Sneeker Zakenlieden, Sneek Promotion en de Stichting Uit in Sneek hebben al door laten schemeren dat ze door middel van een respectabele financiële aderlating Piet Paulusma zo ver hebben gekregen dat hij het laat sneeuwen. En als Piet zijn woord niet houdt, staan er als reserve op een paar strategische plaatsen sneeuwkanonnen, dus een witte Lekker Sneek krijgen we. Linksom of rechtsom.

En uiteraard gaat traditioneel een deel van de omzet van zowel de zomer- als de wintereditie naar het goed doel.