dagboek > overzicht
Dagboek april 2012Bekiek hele maand 
 
5 april om 17:36
 
Indrukwekkend ego-dokument fan Alphons Katan

Gistermiddach het oud-minister Els Borst ut earste eksemplaar fan ut boek ‘ Slagboom tussen dood en leven ’, fan Alphons Katan in ontfangst nommen. Mefrou Borst het ut foarwoard fan ut bysonder indrukwekkende boek skreven. Hierbij de info over ut boek:

Slagboom tussen dood en leven is het bijzondere levensverhaal van een joodse weesjongen uit Leeuwarden. Alphons Katan woonde als enig kind van een joods, maar niet-gelovig echtpaar in de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden. Zijn gehandicapte vader was econoom, gaf privélessen en werkte als vertaler. Als zijn ouders in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, krijgt hij onderdak bij bejaarde joodse vrienden van het gezin. Met dit echtpaar komt hij terecht in kamp Westerbork, waar hij een half jaar verblijft. Wanneer een tante, die in het verzet zit, de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje half-joods zou zijn, wordt hij vrijgelaten. Hij overleeft de oorlog in Den Haag en Leiden.
Zijn moeder wordt vermoord in Auschwitz, zijn vader in Gusen, een nevenkamp van Mauthausen. In dat kamp is zijn vader het slachtoffer van medische experimenten. Als Alphons in 1994 foto’s van zijn vader in kampkleding en een foto van diens skelet ontdekt, begint hij een zoektocht naar het skelet en eist hij een verbod op het gebruik van de foto’s.

Op 13 april sal de 82 jarege Katan un gedenkstien lęge bij ut foarmalege ouderlek hús an de Transvaalstraat in Liwwarden. De Stien is adopteard deur de kyndes fan de Hofskoal in Liwwarden, węrop Alphons Katan seten het.

Ut boek is útgeven deur Wijdemeer in Liwwarden.