dagboek > overzicht
Dagboek april 2012Bekiek hele maand 
 
11 april om 17:44
 
Kanst ut ok even op dyn site plaatse??






Bij dizzen dan! Sit foar ut earst sinds maanden wear us fol spanning foar un foetbalwedstryd. Ferwacht fanavend heel wat fan SC Heerenveen. Mar nou earst reklame!!

20 JAAR LIJSTENMAKERIJ GALERIE & KUNSTUITLEEN PETER BAX TE SNEEK

Op 16 april bestaat Galerie Peter Bax 20 jaar. In 1992 startte Peter Bax zijn galerie in combinatie met een lijstenmakerij en toen nog één van de eerste particuliere -niet gesubsidieerde- kunstuitlenen in Nederland. De combinatie van deze drie was uniek en een formule die door een aantal collega’s in het land is overgenomen.

Inmiddels wordt de galerie samen met zijn zoon Redmer gerund. Dit jubileum wordt het hele jaar door gevierd met aanbiedingen en bijzondere exposities. Zo zal Foppe de Haan binnenkort een expositie samenstellen uit de galerie-collectie onder de noemer ‘Foppe’s keuze’ en vindt er op dit moment een expositie plaats bestaande uit non objective art.

De eerste expositie, april 1992, richtte Peter Bax in met werk van Frank Rosen. Toen al een getalenteerd kunstenaar die mee wilde gaan in de gedrevenheid van de ‘jonge’ galeriehouder. Het werd een zeer geslaagde expositie en tevens direct een opstap naar een zeker niveau. Vanaf de start is er overigens voor gekozen om een laagdrempelige, gemoedelijke en gastvrije galerie te zijn met een educatieve instelling. Zo zijn met name scholen en groepen er altijd welkom.

In de afgelopen 20 jaar volgden er vele grote namen als exposant te bewonderen, met zowel twee- als driedimensionaal werk. Onder hen namen als Herman Brood, Ad verstijnen, Jan van der Meulen, Tjabel Klok, Marianne Naerebout, Pier Feddema, Menno Bauer, Arthur Bernard, Leo de Jong, Per Arnoldi, Bram van Velde, Ronald Boonacker, Wigle Engelsma, Maya Wildevuur, Leo Erb, Horacio Garcia Rossi, Theo Koster, Anneke Harting, Anton Heyboer, Hedde Willem Buijs, Irma Kamp, Tjeerd Landman, Corrie Kuipers en Corneille. Ook een expositie met 19e eeuwse Japanse prentkunst en meerdere exposities met etnische kunst vonden in de galerie plaats. Bram Vermeulen, als bevriend schilder, muzikant, zanger, en schrijver exposeerde meerdere malen in de galerie die als enige in Nederland zijn werk vertegenwoordigde, voor verkoop en in de kunstuitleen.

Ook heeft jong aanstormend talent de afgelopen 20 jaar altijd een plaats gevonden in de galerie.
Naast de functie van galerie, lijstenmakerij en kunstuitleen wordt er ook grafiek (zeefdrukken) in eigen beheer uitgegeven. Het concept Creatief Doosje, ook als relatiegeschenk, werd bedacht en tevens het idee van Kleintje Kunst. Deze grafiek van ruim veertig verschillende kunstenaars vindt nog steeds landelijk aftrek.

In 2006 vond er een omvangrijke verbouwing plaats. Er werd een etage bijgebouwd om de exposities een betere plek te bieden. Hierdoor kwam meer ruimte vrij voor de kunstuitleen. Ook werd op dat moment het assortiment houten en aluminium lijsten uitgebreid met 250 modellen. Vanaf dat moment valt er een keuze te maken uit ruim 1300 lijsten.

In 2010 trad zoon Redmer in dienst om als opvolger de zaak mee te bestieren. Er werd voor de kunsthandel een nieuwe webshop aan de galerie gekoppeld. Tevens vond er een interne verbouwing plaats om ruimte te maken voor de gehele kunstcollectie van de Vromans Fondation die in de galerie en kunstuitleen werd opgenomen. Hierdoor werd niet alleen het aantal kunstenaars dat de galerie in stock heeft verhoogd van ca.175 naar ruim 325, maar bereikte de galerie ook een hoger aanzien.

Voorjaar 2011 werd gekozen voor een nieuw concept aangaande de openingen van exposities. De eerste dag is een inloopdag voor genodigden en niet genodigden geworden. Aan het einde van de expositieperiode kan een klein gezelschap intekenen voor een Meet & Greet, dineren met de kunstenaars aan tafel die daarmee een podium wordt geboden om over hun werk te vertellen.

De laatste ontwikkelingen zijn de dinerbonnen welke de galerie als kortingsbon aanbiedt bij grotere aankopen en welke te besteden valt bij enkele restaurants in de stad. In voorbereiding is nog een hotelbon waarmee men relaties uit het gehele land het aantrekkelijk wil maken hun aankopen te doen, gekoppeld aan een weekend Sneek.
20 jaar Lijstenmakerij Galerie & Kunstuitleen Peter Bax, 20 jaar beweging!