dagboek > overzicht
Dagboek april 2012Bekiek hele maand 
 
12 april om 12:38
 
#Snittergeluk #vrijdag13april


Snitteren is een groep mensen in Sneek die gezamenlijk twitteren, meestal in het Snekers. Sneker twitteraars noemen zich Snitteraars. Een Sneker twitter heet een #snitter.

De bedoeling van snitteren is om de onderlinge sociale samenhang tussen de Snitteraars te versterken, door op niet commerciële basis mensen met elkaar in contact te brengen. @Snitteren organiseert met veel plezier activiteiten ter ondersteuning van het goede doel, of voor de stad en haar bewoners, zowel door inzameling van geld als door acties, waarbij letterlijk de handen uit de mouwen worden gestoken.

De grondleggers van Snitteren zijn Wopke van Solkema en Henk van der Veer, met daaromheen een aantal snitteraars die de activiteiten helpen organiseren. De inzet van alle betrokkenen is geheel belangeloos, er wordt geen cent mee verdiend. Het sociale aspect van het tot stand brengen van interactie tussen de Snitteraars In Real Life, dat is waar het om draait. @snitteren is hiermee een sociaal medium dat uit de digitale wereld wordt getild. Snitteraars komen in Real Life met elkaar in contact. Mensen, die anders waarschijnlijk nooit met elkaar in contact waren gekomen en die sociale activiteiten met elkaar ondernemen, die zij anders nooit met elkaar hadden ondernomen. De digitale wereld van @snitteren zorgt er zo dus voor dat er sociale interactie ontstaat tussen mensen in het échte leven.

Na een eerste, spontane bijeenkomst, vorig jaar juni, zijn er inmiddels diverse initiatieven van de grond gekomen. Zo was er een actie ten tijde van de Sneekweek, waarbij Snittershirts werden verkocht t.b.v. het zeilen voor gehandicapten. En natuurlijk de intocht van de vermaarde Snitterklaas, die ook buiten Sneek niet onopgemerkt is gebleven. Door de diversiteit in activiteiten is de samenstelling van Snitteraars die deelnemen steeds weer anders en de groep deelnemers nog altijd toeneemt.

Nu volgt een nieuw, ‘skitterend’ initiatief, dit keer in samenwerking met de Stichting Present Sneek: #snittergeluk. De actie vindt plaats op vrijdag de 13e, een dag die in de volksmond als ongeluksdag te boek staat.

Stichting Present Sneek, waarbij de coördinatie in handen is van Christa van Koeveringe, zoekt in samenwerking met maatschappelijke organisaties projecten waarbij bepaalde groepen, denk aan sport- , personeelsverenigingen etc. een vrijwilligersklus op locatie doen, bij mensen die dit zelf, door vaak sociaal maatschappelijke omstandigheden, niet meer kunnen doen. Denk aan het verven of schoonmaken van een woning, een grote tuinklus. Namens @snitteren hebben Wopke van Solkema en Judith Oppenhuizen de samenwerking met Present Sneek gezocht om via @snitteren snitteraars hiervoor te mobiliseren. Na een oproep via @snitteren is een groep van ongeveer 35 Snitteraars ontstaan die zich op individuele basis hebben aangemeld om op #vrijdag13april belangeloos dit soort klussen te gaan doen. Mensen die elkaar lang niet altijd kennen In Real Live, maar alleen via de digitale @Snitteren berichten. Een aantal heeft speciaal vrij genomen van hun reguliere werk.

Present heeft projecten gezocht en een groepsindeling gemaakt. Deze groepsindeling is pas gisteren aan de deelnemers bekend gemaakt. Dus sinds gisteren weten de deelnemende Snitteraars wat ze met wie gaan doen en waar ze de handen uit de mouwen gaan steken. Op die manier hopen we vrijdag de 13e voor de mensen op de projecten om te buigen naar een geluksdag, vandaar de naam #snittergeluk.