dagboek > overzicht
Dagboek april 2012Bekiek hele maand 
 
23 april om 17:56
 
Klezmerorkest Di Gojim: 6 muzikanten op meer dan 30 instrumenten

Klezmerorkest Di Gojim geeft op 5 mei a.s. in de Grote- of Martinikerk een concert dat de luisteraar alle hoeken van de wereldmuziek laat horen. Met dit ‘bevrijdings’-concert sluit SCEM de concertenreeks van het seizoen af.
Zes enthousiaste jonge musici verdiepen zich sinds de oprichting in 1988 in de toen nog onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek was een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek. Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze unieke muzieksoort. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen. Vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag. Klezmermuziek heeft zich in alle tijden en op alle plaatsen gevormd naar de omgeving waarin ze werd gespeeld. In Polen speelden klezmermuzikanten voor de landadel en in Roemenië voor dorpelingen. Zo namen zij melodieën en stijlen uit andere culturen over en verwerkten dit in hun eigen muziek. Met de emigratie naar Amerika veranderde ook de muziek. Meer ‘jazzy’ elementen, circusmuziek en showstijlen werden een onderdeel van het repertoire van de klezmermuzikant.
Di Gojim maakte zich niet alleen deze stijl eigen, maar creëerde geheel in de geest van de klezmer een eigen variant.. Daarnaast blijft Di Gojim de traditionele klezmer trouw en speelt op feesten, bruiloften en andere gelegenheden nog menig dak eraf

FUN FUN STUFF

De Gojim brengt vanavond wereldmuziek met de titel Fun Fun Stuff. Het is de concertante uitvoering van de voorstelling die een beleving op zich is. Zij raast voort met een snelheid die de bezoeker doet duizelen. Di Gojim speelt veel, heel veel: van Balkan Turbobrass tot zigeunermuziek en van circusmuziek tot Jiddische muziek. Virtuoos plukkend, blazend, strijkend en tokkelend slaan de zes muzikanten op meer dan dertig instrumenten. Vele gevoelige snaren worden er geraakt. In een handomdraai van strijkensemble naar blaasorkest en van zangkoor naar slagwerkgroep. Al met al een voorstelling die voor een veel breder publiek is gemaakt dan louter wereldmuziekliefhebbers! Met name Kurt Weill, Max Tak, Cirque du Soileil en Louis de Funčs in het achterhoofd voegen de musici humor en een snufje cabaret toe aan hun kolkende mix. Waar dat toe leidt? Tot een avond Fun Fun Stuff van het soort dat de adrenaline oppompt en het hart doet kloppen.

Dit concert is onderdeel van een activiteitenweekend, waarin de Holocaust en de bevrijding centraal staan.

Op 4 mei vindt overal ten lande de jaarlijkse dodenherdenking plaats, op 5 mei zullen er vele bevrijdingsfestivals zijn en op 6 mei opent om 15.00 uur in de Grote- of Martinikerk Sneek een expositie over het leven van Joodse Gemeente in Sneek e.o. In deze expositie zal ook aandacht aan de Holocaust worden besteed.