dagboek > overzicht
Dagboek júly 2012Bekiek hele maand 
 
3 júly om 18:41
 
Foar’t laast skoalswemmen

Fanmiddach is der un end kommen an ut skoalswemmen foar de earste klassers fan ut Praktykonderwies in Sneek. Ut groate reklamebňrd fan Odyssee ( Openbaar onderwies Sneek ) dat kňrtleden in ut swembad ophongen is doët dan ok un bitsje wrang an. Nyt dat Odyssee ( en Palludara, Kristlek onderwies Sneek e.o ) der nou écht wat an doën kanne dat der fňrs op ut swemonderwies besúnegd wurden gaat, want ut is un beslút fan de gemeenteraad fan SWF. Dy beslissing wurdde earder dit jaar al nommen:


“ Om het aanbod schoolzwemmen voor alle basisscholen in Súdwest-Fryslân gelijk te trekken, stelt het college van burgemeester en wethouders voor om alle 6-jarigen in een schooljaar 20 uren schoolzwemmen aan te bieden.
Dit voorstel is in overleg met verschillende betrokken partijen voorbereid. B&w vinden het, zeker in deze waterrijke gemeente, belangrijk dat de kinderen zo vroeg mogelijk leren zwemmen. Gekeken naar deze wens, de ervaringen van deskundigen en het financiële plaatje, kiest het college voor dit aanbod. De scholen beslissen uiteindelijk zelf of ze gebruik maken van dit aanbod. Het is de bedoeling dat de ouders –in samenwerking met de scholen en eventueel vervoerders- het vervoer van en naar de zwembaden regelen.

Met het oog op de veiligheid, gezondheid en sociale contacten vindt de gemeente het schoolzwemmen belangrijk. Voorheen was het schoolzwemmen in de voormalige gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wűnseradiel en Wymbritsteradiel in meerdere opzichten verschillend geregeld. Zowel qua aanbod -onder schooltijd, na schooltijd en geen aanbod- als qua duur en frequentie van de zwemlessen en de leeftijd waarop het wordt aangeboden. Daarom is in overleg met verschillende deskundigen uitgezocht welke mogelijkheden voor het schoolzwemmen wenselijk en haalbaar zijn. Verschillende varianten zijn onderzocht; van geen schoolzwemmen tot 40 uren voor 7- en 8-jarigen..
Gekozen is zo vroeg mogelijk de zwemlessen aan te bieden via het schoolzwemmen. Om daarnaast binnen het vastgestelde budget te blijven, gaat de voorkeur uit naar 20 uren schoolzwemmen per schooljaar voor alle zes-jarigen (groep 3). Dit zijn, verdeeld over 62 basisscholen in totaal 1012 leerlingen. Aansluitend op de visie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (waarin het bevorderen van de zelfredzaamheid centraal staat) is besloten de ouders verantwoordelijk te maken voor het vervoer. Dit gebeurt nu op een aantal scholen ook al.”

Wat mij rest is ut personeel fan It Rak te bedanken foar hun jarenlange betrokken inset tidens ut lesgeven an oans learlingen! Hooplek falle der deur ut nieuwe beleid gyn ontslagen, mar ik frees met groate freze!!