dagboek > overzicht
Dagboek júly 2012Bekiek hele maand 
 
5 júly om 18:48
 
Arie Abbenes sat in’e koepel fan’e Groate Kerk

Gisteravend fan un moai konsert fan Arie Abbenes genoaten. Achter in de tún, wat wil un mins nňch mear. Op ut Oud Kerkhof saten nňch un antal liefhewwers fan beiaardmúzyk te lústeren.


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Arie Abbenes, beiaardier van de Dom van Utrecht,
Arie Abbenes (Den Helder, 1944) is een Nederlandse beiaardier.

Abbenes studeerde aan de Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen en was leerling van Piet van den Broek. Hij specialiseerde zich daar in de Vlaamse beiaardromantiek. Als docent aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en later ook aan de Indiana University School of Music in Bloomington zou hij zich gaan ontwikkelen tot tevens een groot kenner en uitvoerend musicus van de hedendaagse carillonmuziek.

Abbenes voerde vele premičres uit van composities die dan ook vaak speciaal aan hem opgedragen werden. Het gaat hier om werken van componisten als Louis Andriessen, Jan van Dijk, Daan Manneke, Andries van Rossem, Glenn Smith en Louis Toebosch. Samen met de componist Mauricio Kagel werkte hij aan twee grote beiaardprojecten.
Jaarlijks geeft Abbenes concerten, waarbij het accent ligt op oude muziekstukken tijdens het Holland Festival Oude Muziek te Utrecht.

Door de wijze van zijn muziekinterpretatie realiseerde men zich dat bij het restaureren van de beiaarden er zwaardere eisen dienden te worden gesteld aan de bespeelbaarheid en kwaliteit.
Abbenes was de stadsbeiaardier van Asten, Utrecht, Eindhoven (sinds 1968) en Oirschot; tot 1985 bekleedde hij die functie ook in Tilburg en Son.Vanaf midden 2009 alleen nog van Utrecht en Oirschot. Op 4 september 2011 nam hij afscheid als stadsbeiaardier van Utrecht. Tot december 2005 was hij docent beiaard aan de faculteit muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Amersfoort, de voormalige Nederlandse Beiaardschool. Tevens geeft hij nog adviezen en is gastbeiaardier. Op 26 juli 2007 gaf hij een gastconcert op de toren van het Vredespaleis in Den Haag. Dit was te beluisteren in de tuin van Museum Mesdag.
Van de optredens van Abbenes zijn vele radio en televisieopnamen gemaakt. Zijn repertoire gaat van Bach tot Beatles en Pink Floyd. Ook houdt hij zich bezig met Avant-Gardemuziek.
Abbenes werd in 2004 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.