dagboek > overzicht
Dagboek júly 2012Bekiek hele maand 
 
7 júly om 10:31
 
Deze Week over 058 en de Kulturele Hoofdstad

Fast ritueel op saterdachmňrren, na de broadsjes fan bakker Nyncke Posthuma, is ut lezen fan de kollumn ' Deze Week ' fan maat KaBe. Hast elke week wear sterke stukjes dy't myn saterdach goëd doën beginnen. Fanmňrren ok wear heel lekker. Ik sitear hier ut fňlgende út de oulevering fan fandaach! Kerst, krekt as ik, het ok un ferleden as jonge út un kleine middenstaanshúshouding, snapt der gyn mallemoer fan hoe't sommege lui met diënstferlening omgaan. Lees en krij kipefel!

DEZE WEEK was ik vroeg in de stad. Ik besloot een expositie te bezoeken van een schilder die zijn levenswerk tentoonstelde. Bij het gebouw waren glazenwassers bezig. De deuren stonden open. Ik liep naar binnen. Twee meisjes aan de balie.

Ik: "ik kom voor expositie van die en die." Meisjes: "U bent te vroeg." Ik: (kijk op mijn telefoon) "het is kwart over tien!" Meisjes: "We zijn pas om half elf open. U bent door een deur binnengekomen die door de glazenwassers was geopend." Ik: "Moet ik nu weer naar buiten?" Meisjes: Ja"!!!! Misschien kunt u even een kop koffie gaan drinken hier in de buurt." Ik loop, licht geďrriteerd geef ik toe, naar buiten en wandel naar het dichtstbijzijnde aanstelculticafé waar ik koffie bestel bij een mevrouw aan de bar die op dat moment een appeltaart in parten snijdt. Vrouw met appeltaart: "Ik ga niet over de koffie, u moet bij de meisjes zijn." Ik: "Welke meisjes?" Vrouw met appeltaart: "de meisjes die hier net nog waren." Ik zie een meisje van het terras naar binnen komen. Ik: "cappuccino alstublieft en een sandwich met ham en kaas." Meisje: "Koffie kan maar sandwich niet." Ik: "waarom?" Meisje: "Broodjes zijn pas vanaf half elf."
Ik krijg de koffie en betaal. De koffie is lauw. Ik zit wat te mijmeren en vraag me af hoe dit toch mogelijk is. Dat krijg je als ambtenaren bepalen vanaf welk tijdstip cultuur beschikbaar mag zijn, is uiteindelijk mijn conclusie. Kijk, ik zou er niet zo’n punt van maken als dit zich afgespeeld had in, pak hem beet, Assen of Sneek.

Maar dit was Leeuwarden, de stad die in 2018 culturele hoofdstad van Europa wil worden. Leeuwarden: hoog tijd voor een noodstop op de snelweg der pretenties.