dagboek > overzicht
Dagboek júly 2012Bekiek hele maand 
 
12 júly om 16:04
 
30m2 (dertig kwadraat) Boot van het Jaar 2012

Sneek Promotion benoemt op vrijdagavond 3 augustus, tijdens de officiële opening van de Sneekweek, de 30m2 (dertig kwadraat) tot Boot van het Jaar 2012. Het feit dat de 30m2 een rijke historie heeft en wordt gevaren door mensen met veel passie voor zeilen, wedstrijdzeilen en het bewaren van het ‘erfgoed’ van deze bijzondere Noord-Nederlandse zeilklasse, mede als het gegeven dat de klassenorganisatie van de 30 m2 dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, is voor het betuur van Sneek Promotion reden geweest tot deze eervolle benoeming voor 2012.

De 30m2 klasse organisatie is ontstaan vanaf 1912. Toen werd aan het Paterswoldse Meer de W-klasse gebouwd en vanaf 1923 de 7.10 (‘zeven-meter-tien’). Voor deelname aan wedstrijden golden een aantal regels voor de schepen, maar men had grote vrijheid wat tuigage, kiel en vorm van het schip betrof. Enkele schepen zijn bijvoorbeeld ooit uitgerust met een torentuig, vleermuistuig, boegspriet of zelfs een holle kiel waar lood in en uit kon. De uitslagen van de zeilwedstrijden werden door deze grote vrijheid, gedeeltelijk door het ontwerp en de bouw bepaald, in plaats van door de zeilkunst van de bemanning. Er ontstond dus behoefte aan meer eenheid in de klasse. Dit heeft geresulteerd de huidige 30m2 eenheidsklasse met een scheepshuid van mahonie en eiken spanten.

Het mag best uniek genoemd worden dat regelmatig 1/3 van alle gebouwde schepen aan de start verschijnt. De openingswedstrijden 2007 op het Sneekermeer trok twaalf 30m2-en. De eerste wedstrijden van het seizoen! Een deelname van ca. 25 schepen op het jaarlijks hoogtepunt de Sneekweek is mogelijk.

De boot van het jaar is te bezichtigen in het middagprogramma van de Vlootschouw Sneek van 14.00-17.00 uur in De Kolk bij de Waterpoort Sneek.