dagboek > overzicht
Dagboek júly 2012Bekiek hele maand 
 
27 júly om 11:10
 
Sikke Heerschop wil fair kampioenschap


Skűtsje ‘Grutte Pier’ beschikbaar

Jelle ( links ) en Delmer Los ( foto-argyf Henk van der Veer )IFKS-zeiler en skűtsje-eigenaar Sikke Heerschop stelt alsnog het skűtsje ‘Grutte Pier’ beschikbaar voor deelname van de gebroeders Delmer en Jelle Los aan het komende kampioenschap. Het IFKS-bestuur als bemiddelende instantie kunnen optreden, omdat Heerschop vanwege een zakelijk geschil niet direct zaken met de ‘Los Boys’ kan doen.
Bijgaand een persverklaring van Heerschop zelf, met daaronder het bericht dat vandaag, vrijdag 27 juli, via PENN Communicatie op de website skutsje.nl is geplaatst.


Omdat Sikke Heerschop een zakelijk conflict met de gebroeders Los heeft, verbrak hij het afgelopen jaar alle banden met hen. Daarbij hoorde ook terugname van het skűtsje ‘Grutte Pier’, dat volledig eigendom is van Heerschop.

Toch vindt Sikke Heerschop het in het belang van zowel de IFKS als het kampioenschap dat de gebroeders Los kunnen deelnemen. Hij gunt ook hen een faire kans. Gebleken is dat deelname in de kampioensklasse A-groot voor hen alleen mogelijk is met het skűtsje de Grutte Pier.
“Het conflict is zakelijk. Dat moet goedschiks of kwaadschiks worden opgelost. Maar ik ben er de man niet naar om de gebroeders Los het deelnemen aan het kampioenschap te ontzeggen, “ zegt Heerschop. “Dat is immers ook hún passie.” Heerschop zegt een sportief en mooi kampioenschap te willen. “En daar kunnen Jelle en Delmer wat mij betreft niet bij ontbreken. ”


Maar gezien de juridische situatie is het Heerschop onmogelijk om het skűtsje rechtstreeks aan de gebroeders Los ter beschikking te stellen. Om hun deelname toch mogelijk te maken stelt Heerschop daarom de Grutte Pier gratis ter beschikking van de IFKS. Het IFKS-bestuur kan dan op zijn beurt het skűtsje aan de gebroeders Los beschikbaar stellen, onder de voorwaarde dat het skűtsje direct na het kampioenschap aan Heerschop teruggeleverd wordt in de staat waarin de IFKS het schip ontvangen heeft.


Het geschil tussen Heerschop en de gebroeders Los ligt overigens buiten de sfeer van het IFKS-zeilen. Omdat het kan leiden tot een juridische procedure, kan en wil Heerschop er geen nadere mededelingen over doen. Bovendien draagt een publieke discussie over een geschil volgens Heerschop niet bij aan een oplossing.
Het aanbod van Heerschop is mondeling en schriftelijk aan de IFKS gedaan.


UPDATE


Op'e site fan Omrop Fryslân lees ik ut fňlgende bericht:


De IFKS is foarearst net fan doel mei te wurkjen oan it foarstel fan eigener Sikke Heerschop om syn skip de Grutte Pier beskikber te stellen oan skipper Delmer Los. Los seit ek fan neat te witten. Hy wol neat te krijen hawwe mei it foarstel.

Heerschop en Los hawwe in saaklik konflikt, Dęrom mei Los it skűtsje dit jier net brűke. Heerschop seit no dat er it skűtsje yndirekt dochs oan de Los-bruorren beskikber stelle wol. Dan soe de IFKS it skip beskiber stelle moatte. Mar dat kin neffens de regeleminten net.

De IFKS wol net tusken de partijen sitte. De kâns dat kampioen Los fan it jier 2010 meidocht, is no noch hiel lyts.