dagboek > overzicht
Dagboek september 2012Bekiek hele maand 
 
16 september om 17:55
 
Sneek teugen FC Chabab
Fanmňrren twitterde Kevin Huitema al froech over de wedstryd dy't hij speule moest met syn klup , Sneek Wit Zwart, teugen FC Chabab. Futdaleks hew ik Kevin teruchsnittert dat hij f'ral nyt fergete moest ut boek ' Onder Marokkanen- Een jaar bij FC Chabab ' te lezen. Un skitterend boek, skreven deur Igor Wijnker ( 1972 ). Bert Wagendorp skreef der in 2006 ut fňlgende artikel over in de Volkskrant:

Een slechte scheidsrechter is erger dan Verdonk

De titel, Onder Marokkanen, een jaar bij FC Chabab, doet vermoeden dat de lezer een sportboek voor zich heeft liggen..

En toch schreef Igor Wijnker geen sportboek. Onder Marokkanen gaat over het Nederland van 2004 en 2005. Het beschrijft hoe een groep immigrantenzich staande tracht te houden in de Nederlandse samenleving. Sport is bijzaak. Voetbalclub FC Chabab, tweede klasse KNVB, Sportpark Riekerhavenin Amsterdam, is het decor van een real life-docu in woorden..

Toen Wijnker zich in de nazomer van 2004 als lid meldde bij FC Chabab,was het zijn bedoeling vanuit het standpunt van een speler een portret vaneen allochtone voetbalclub te schetsen. Een hardnekkige rugblessure doorkruist die plannen: geluk bij een ongeluk. Want de uitgeschakelde voetballer wordt door het bestuur van Chabab snel ingepalmd. Youssef Wijnker wordt zo een ijverig noterende fly on the wall in de bestuurskamer.Zonder zijn kwetsbare rug had Onder Marokkanen nooit de diepgang enintensiteit gekregen die het nu kenmerkt.

Vermoedelijk had een gezonde Wijnker ook de leidende karakters binnende club nooit zo goed kunnen beschrijven. Nu maakt de lezer kennis met deimposante voorzitter Charly, met vice voorzitter Hassan, de rustige en sympatieke steunpilaar Habib en een stoet van andere, soms onwaarschijnlijk kleurrijke persoonlijkheden in de kantine van FC Chabab. Maar ze zijn echt,van vlees en bloed. Ze ontroeren, ze zorgen voor hilarische taferelen enze maken dat je Onder Marokkanen achter elkaar wilt uitlezen.

De club wordt bestuurd volgens een vaak niet te doorgronden chaostheorie. Wijnker doet geen pogingen de situatie mooier af te schilderen dat zij is. Er wordt in Onder Marokkanen niet betutteld of met de mantel der liefde bedekt. Ongeďnteresseerde ouders, weglopendebestuursleden, ongedisciplineerde spelers: ze gaan genadeloos over de hekel.

Maar het mooie van Onder Marokkanen is dat het beeld dat Wijnker schetst de paniekverhalen over radicalisering, burka's en hitserige imams ver voorbij is. Hij toont ons de mainstream-Marokkanen, die zich heviger opwinden over een slechte scheidsrechter dan over minister Verdonk - zoals dat in élke voetbalkantine gebeurt.

Onder Marokkanen is óók een hoopgevend boek in pessimistische tijden. Niet dat de boze buitenwereld aan de club voorbijgaat. Op de dag dat Theo van Gogh wordt vermoord, is Wijnker op de club. Vicevoorzitter Hassan (' Ik heb zelf nog nooit een geit geneukt') besluit voortaan niet meer indjellaba langs de lijn te gaan staan. ' Ik wil niet worden geassocieerd metde moordenaar.' Waarna we weer verdergaan met de perikelen rond het nieuwe kassahokje - een van de onvergetelijkste taferelen.

Igor Wijnker laat de alledaagse werkelijkheid van de grote meerderheid van Marokkaanse Nederlanders zien. Gelukkig niet in een onleesbaar maatschappelijk rapport of verantwoorde sociologische studie, maar in een meeslepend verhaal.

Bert Wagendorp.

Kevin Huitema ( foto Henk Jan Dijks, site SWZ )

Fanmiddach hoarde ik Kevin op Omrop Fryslân de wedstryd analisearen, de Sneeklutten speulen met 0 - 0 gelyk. Mar dęr gaat ut mij nou even nyt om. Kevin had um ferbaasd over ut súterege kompleks dęr't FC Chabab foetbalt.

Tsja...dyselde gefoëlens hew ik wel us at je un boek leze węr't je helemaal entűsiast over binne, mar at je der dan un ferfilming over sien, falt ut fies af. Su ongefear.

Bin benieuwd ňf Kevin syn belofte om un foto te sturen ok nakomme sal! Ik frees met groate freze, Kevin sal ut wel te druk had hewwe met andere ( foetbal-) dingen;)